Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu „ZOO i DODO na ratunek”, które odbędzie się we wrocławskim ZOO w piątek 17 listopada o godz. 16.00.

Tematem spotkania będą pangoliny. Te mało
poznane ssaki zostały uznane przez WWF za najbardziej zagrożone nielegalnym handlem zwierzęta na świecie! Łuski okrywające ich ciało są tak samo pożądanym
przez wschodni rynek towarem jak róg nosorożca.

Na ratunek pangolinom wrocławskie Zoo wysłało do Wietnamu opiekunkę zwierząt Karolinę Przyjemską – Kowalewską. Zaraz po powrocie ze stacji Save Vietnam’s Wildlife, gdzie ratowane są skonfiskowane pangoliny, opowie nam o tej trudnej akcji. Karolina, miłośniczka naczelnych, odwiedziła też stację ratującą krytycznie zagrożone wyginięciem langury i gibbony. Pokaże nam zdjęcia i filmy, które przywiozła z Wietnamu.

Pangolinów nie ma żaden ogród zoologiczny w Polsce, są wielką rzadkością w hodowlach, ponieważ wiemy zbyt mało na temat ich potrzeb i biologii. Przed wykładem
zapraszamy Państwa do Małpiarni, gdzie na co dzień pracuje Karolina. Będzie to okazja do spotkania z małpami oraz kolczatkami, leniwcami, kuskusami…

Chcemy, aby spotkania „ZOO i DODO na ratunek” pomagały ratować ginące gatunki zwierząt, więc nie pobieramy opłat za wstęp do ZOO, lecz prosimy Państwa o wsparcie tego celu.

Przed spotkaniem prosimy o wpłatę darowizny na specjalne konto Fundacji Zoo Wrocław DODO:

89 1020 5226 0000 6102 0547 2040 z dopiskiem DAROWIZNA.

Pieniądze w całości zostaną przekazane na ratowanie pangolinów w Save Vietnam’s Wildlife.

Wejście do Zoo przez bramę służbową od godz. 15.00, spotkanie w Małpiarni o godz. 16.00, pokaz zdjęć i filmów w Afrykarium ok. godz. 17.00!

Po spotkaniu będzie można kupić pamiątki ekologiczne z Wietnamu, Laosu i Indonezji!

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu i zachęcenia rodziny i znajomych!

Anna Mękarska

Specjalista ds. ochrony zwierząt