Serdecznie zapraszamy 24 lutego na Marsz Pingwinów do wrocławskiego ZOO!

Przemaszerujemy w pochodzie przez ogród zoologiczny, zwracając uwagę na konieczność ochrony tych pięknych ptaków!

Po marszu spotkamy się z opiekunami pingwinów, którzy opowiedzą jak zajmują się swoimi ulubieńcami w naszym zoo.

🐧 Wrocławskie ZOO i Fundacja Zoo Wrocław DODO od kilku lat wspierają Fundację SANCCOB, która ratuje pingwiny przylądkowe w Republice Południowej Afryki.

W zeszłym roku oprócz udzielonego wsparcia finansowego, wysłaliśmy do Kapsztadu naszego pracownika – Pawła Boreckiego. Po marszu pokaże on filmy i zdjęcia z akcji ratowania osieroconych piskląt i wypuszczania ich do oceanu!

Dla dzieci organizujemy konkursy z drobnymi nagrodami, a na koniec spotkanie z pingwinem Janushem – ambasadorem pingwinów żyjących w środowisku naturalnym.

🐧 Pingwiny są jednymi z najbardziej wrażliwych na działalność człowieka ptakami. Zanieczyszczenie oceanów wyciekami ropy z tankowców oraz złym gospodarowaniem odpadami, ocieplanie klimatu zmieniające układy prądów oceanicznych oraz nadmierne połowy ryb spowodowały ogromny spadek liczebności wielu gatunków pingwinów!

Pragniemy zwrócić uwagę na ten problem, gdyż każdy z nas codziennie dokonuje wyborów, które wpływają na sytuację dzikich zwierząt!

🐧 Zmniejsz zużycie ropy! Jak? Może przejdź się na nogach do pracy lub sklepu, skorzystaj ze zbiorowej komunikacji lub roweru.

🐧 Kupuj ryby z certyfikowanych połowów! Tylko wtedy jesteś pewien, że nie „kradniesz” ryb pingwinom 😉

🐧 Zużywaj jak najmniej plastikowych opakowań, a te zużyte poddawaj recyklingowi! W ten sposób plastik nie trafi do oceanu i nie zagrozi pingwinom!

🐧 Wesprzyj akcję ratowania piskląt w Afryce Południowej! Podczas marszu wolontariusze Fundacji Zoo Wrocław DODO będą zbierali pieniądze do skarbon.

Zachęcamy do wpłacania pieniędzy na specjalne konto Fundacji Zoo Wrocław DODO: 89 1020 5226 0000 6102 0547 2040 z dopiskiem DAROWIZNA – PINGWINY. Pieniądze w całości przekażemy na projekt ochrony pingwinów w SANCCOB!

Anna Mekarska

Conservation Coordinator