Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu „ZOO i DODO NA RATUNEK”, które odbędzie się we wrocławskim ZOO w piątek 23 marca o godz. 16:00.

WrocławskieZOO, wspierane przez Fundację DODO, koordynuje budowę stacji rehabilitacji i hodowli jednego z najbardziej zagrożonych ssaków na ziemi jakim jest saola (Pseudoryx nghetinhensis). Z wyprawy badawczej do Laosu wrócił opiekun zwierząt wrocławskiego ZOO Marcin Matuszak. Z pierwszej ręki dowiemy się jak blisko jesteśmy odnalezienia najbardziej enigmatycznego zwierzęcia Azji!

Przed wykładem, który rozpocznie się w Afrykarium ok. godz. 17:30 zapraszamy Państwa do Terrarium już o godz. 16:00. Będzie to wstęp do zoologicznej podróży po Azji
Południowo -Wschodniej. Kierownik Terrarium, Marek Pastuszek, oraz opiekunowie zwierząt zaprezentują Państwu gady i płazy zamieszkujące tę część świata. Będziemy mogli zobaczyć karmienie waranów z Komodo (Varanus
komodoensis
) oraz zaglądnąć do terrariów z wyklutymi kilka dni temu żółwiami wężoszyimi McCord’a (Chelodina mccordi). Odwiedzimy też warany szmaragdowe i mangrowe oraz żółwie birmańskie, zółtogłowe, wietnamskie trójpase
i wiele innych. Zapewniamy moc atrakcji dla miłośników gadów i płazów!

Chcemy, aby spotkania „Zoo i DODO na ratunek” pomagały ratować ginące gatunki zwierząt, więc nie pobieramy opłat za wstęp do ZOO, lecz prosimy Państwa o wsparcie tego
celu.

Przed spotkaniem prosimy o wpłatę darowizny na specjalne konto Fundacji ZOO Wrocław
DODO:

89 1020 5226 0000 6102 0547 2040

z dopiskiem DAROWIZNA – SAOLA.

Pieniądze w całości przekażemy na projekt SAOLA!

Wejście doZoo przez bramę służbową od godz. 15:00.

Dzień później, 24 marca 11:00 – 15:00, zapraszamy dzieci do wspólnego malowania pisanek w Afrykarium! Oczywiście w ZOO malowanie pisanek będzie się wiązało z poznawaniem świata piskląt i dorosłych ptaków. Opowiemy o
historii ptaka DODO i o tym jak wiele gatunków ptaków zagrożonych jest wyginięciem. Zobaczymy jaja różnych gatunków ptaków i jak rozwija się w nich pisklę. Ornitolog, Krzysztof Kałużny, opowie jak obserwować otaczające nas
ptaki i jak im pomagać. Podczas spotkania będziemy zbierali datki na wspieraną od wielu lat przez ZOO Wrocław i Fundację DODO stację hodowli ptaków śpiewających
CIKANANGA w Indonezji.

Wejście przez bramę główną, obowiązują bilety wstępu do Zoo.

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniach i zachęcenia rodziny i znajomych!

Anna Mękarska

Specjalista