10 kwietnia br. władze Madagaskaru skonfiskowały 11 000 krytycznie zagrożonych żółwi promienistych (Astrochelys
radiata
).

Żółwie zgromadzone były w jednym budynku na południu wyspy. Znajdowały się we wszystkich pomieszczeniach willi.
Ich ilość przytłoczyła wszystkich, którzy ruszyli z pomocą! Wszystko wskazuje na to, że przeznaczone były na sprzedaż do Azji jako zwierzęta domowe. Aresztowano trzy osoby podejrzane o nielegalny handel zwierzętami.
Żółwie przewieziono do “Villages de Tortues” gdzie trafiły pod opiekę specjalistów z Turtle Survival Alliance. Mimo starań międzynarodowej ekipy weterynarzy, opiekunów i miłośników żółwi, nie udało się uratować wszystkich zwierząt.
Jak w przypadku większości konfiskat zwierzęta są z złym stanie: odwodnione, niedożywione, poranione…

Andrew Walde z Turtle Survival Alliance, koordynator akcji ratunkowej na Madagaskarze, apeluje o pomoc finansową. Żółwie wymagają natychmiastowej pomocy weterynaryjnej, leków, środków opatrunkowych. Nie trudno wyobrazić sobie koszty wyżywienia ponad 10 000 żółwi i opieki nad nimi. Żółwie będą musiały znajdować się pod opieką ludzi wiele miesięcy zanim wyzdrowieją, przejdą badania i będą mogły być wypuszczone do natury. Po wypuszczeniu również będą wymagały monitorowania środowiska i ochrony przed ponownym schwytaniem przez handlarzy.

Gatunek jest skrajnie zagrożony wyginięciem. Został sklasyfikowany przez IUCN jako CR (Critically Endangered),
znajduje się na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej. Jeszcze 20 lat temu żółwie promieniste były dosyć powszechnie spotykane na Madagaskarze, można było je
obserwować blisko miast i dróg przez co stały się symbolem dzikiej przyrody napołudniu wyspy. Przyczyną bardzo szybkiego spadku populacji jest utrata siedlisk, ale przede wszystkim kłusownictwo i nielegalny handel. Żółwie trafiają głównie do Azji jako zwierzęta domowe, ale też jako przysmak…

Przypominamy: dzikie zwierzęta nie są zwierzętami domowymi! Handel i posiadanie zwierząt objętych Konwencją Waszyngtońską wymaga stosownych zezwoleń. Bez tego jest PRZESTĘPSTWEM!