Dzień pingwina

25 kwietnia w Światowym Dniu Pingwina ogłaszamy akcję dla miłośników tych ptaków! Pomóżmy zbudować szpital dla południowoafrykańskich pingwinów!

Wrocławskie Zoo i Fundacja DODO współpracują z fundacją SANCCOB, która w RPA prowadzi stację ratowania ptaków morskich. Co roku do stacji trafiają setki jaj i piskląt pingwinów porzuconych przez rodziców na plaży, z powodu braku pożywienia w oceanie. Fundacja ratuje też ptaki morskie z katastrof ekologicznych (np. wycieki ropy naftowej z tankowców) i klimatycznych (np.bardzo silny sztorm latem 2017 roku). Pingwiny trafiają z powrotem do oceanu!!!

SANCCOB pilnie potrzebuje naszej pomocy! Coraz mniej pingwinów decyduje się na lęgi z powodu braku pożywienia i zmieniającego się klimatu.

Warunki, w których leczone są ptaki są bardzo prowizoryczne. Miał o tym szansę przekonać się pracownik naszego Zoo, Paweł Borecki, który w zeszłym roku pracował jako wolontariusz w SANCCOB. Konieczna stała się budowa szpitala dla ptaków morskich w Kapsztadzie, gdzie zwierzęta otrzymają fachową pomoc. Mimo licznych darowizn wciąż potrzebne są pieniądze, aby ukończyć budowę i wyposażyć szpital.

Zbieramy więc pieniądze! Jedna cegiełka to 21 zł. Zbieramy cegiełkę do cegiełki. Dla najhojniejszych „budowniczych” szpitala dla pingwinów przygotowaliśmy nagrody –
maskotki, czapki i naklejki prosto od pingwinów z SANNCOB. Pamiętajcie, aby w przelewie podać swój adres mailowy!

Wpłać darowiznę na konto Fundacji Zoo
Wrocław DODO: 89 1020 5226 0000 6102 0547 2040 z dopiskiem: darowizna