Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w kolejnym spotkaniu „ZOO i DODO na ratunek”, które odbędzie się we wrocławskim Zoo w piątek 11 maja.

Myślę, że nikogo z Państwa nie musimy przekonywać, jak szkodliwy dla dzikiej przyrody jest nielegalny handel chronionymi gatunkami zwierząt. Chcemy jednak pokazać, że równie niekorzystna jest źle pojmowana turystyka ekologiczna. Wiele biur podróży oferuje bliskie spotkania z tygrysami, słoniami, lwami. Zdjęcia z lemurami, gibonami czy wyrakami też stają się częstą pamiątką z wakacji. Zwierzęta stają się przedmiotem w biznesie turystycznym, są odławiane z natury, faszerowane środkami uspokajającymi. Tylko dlatego tak spokojnie pozują do zdjęć. Na ogół
żyją bardzo krótko, a jeśli mają szczęście i zostaną skonfiskowane, przechodzą długą rehabilitację.

Zaprosiliśmy na nasze spotkanie Filipa Wojciechowskiego, doktoranta Uniwersytetu Poznańskiego, który przez 4 lata pracował na wyspie Bohol w projekcie ratowania wyraków filipińskich (Tarsius syrichta). Z pierwszej ręki dowiemy się jak wygląda ochrona przyrody na Filipinach

Wykład rozpocznie się o godz. 17.00.

Wcześniej o godz. 16.00 zapraszamy na spacer po ZOO, podczas którego odwiedzimy tygrysy, gibony, magoty, lwy i inne zwierzęta, które często cierpią z powodu przemysłu turystycznego.

Chcemy, aby spotkania „Zoo i DODO na ratunek” pomagały ratować ginące gatunki zwierząt, więc nie pobieramy opłat za wstęp do ZOO, lecz prosimy Państwa o wsparcie tego celu.

Przed spotkaniem prosimy o wpłatę darowizny na specjalne konto Fundacji ZOO Wrocław DODO:

89 1020 5226 0000 6102 0547 2040 z dopiskiem DAROWIZNA .WYRAKI.

Pieniądze w całości przekażemy na projekt ochrony wyraków
filipińskich na wyspie Bohol!

Wejście do ZOO przez bramę służbową od godz. 15.00.

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu i zachęcenia rodziny i znajomych!

Anna Mekarska

Conservation Coordinator