Dzień zagrożonych gatunków

Nie sposób świętować tego dnia, bo ludzkość nie ma się z czego w tym dniu cieszyć, ani z czego być dumna… Wymieranie gatunków jest naturalnym procesem, lecz nasz gatunek – Homo sapiens -przyspieszył ten proces tysiąckrotnie!

Od 1900 roku straciliśmy prawie 500 gatunków zwierząt (158 ryb, 146 płazów, 80 ptaków, 69 ssaków i 24 gadów)! A w ostatnich tysiącleciach były to zaledwie 2 gatunki na 100 lat…

Lista zagrożonych gatunków ciągle rośnie. W 2017 roku w czerwonej księdze publikowanej przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody znalazły się na niej 24 431 gatunki!

Ptak dodo będący „patronem” fundacji powołanej przez wrocławskie zoo zobowiązuje nas do działania. Chcemy się pochwalić naszymi sukcesami i prosić o wsparcie!

Od kilku lat pomagamy ratować zagrożone wyginięciem pingwiny przylądkowe (Spheniscus demersus) w Afryce. Dzięki wsparciu naszych darczyńców udało nam się „zaadoptować” ponad 50 piskląt, które po odchowie wróciły do oceanu. W zeszłym roku wrocławskie zoo wysłało do Kapsztadu opiekuna pingwinów, który ratował osierocone i porzucone pisklęta.

Wrocławskie Zoo i Fundacja DODO są fundatorem projektów badania i ochrony endemicznej fauny Azji Południowo – Wschodniej – rejonu świata, gdzie wymieranie gatunków jest największe. Dzięki naszej i Państwa pomocy powstają ośrodki rehabilitacji skrajnie zagrożonych zwierząt w Wietnamie, Laosie, na Filipinach i w Indonezji.

Wielka dumą napawa sukces rozszerzenia populacji kułanów turkmeńskich (Equus hemionus kulan) w Kazachstanie. W Turkmenistanie żyje już tylko kilkaset kułanów, nieco więcej bo 4000 w Kazachstanie. Teraz udało się stworzyć nową populację w rezerwacie przyrody Altyn Dala. Wrocławskie zoo koordynuje program hodowli kułanów turkmeńskich w ogrodach zoologicznych (żyje ich tutaj 130) oraz wspiera finansowo projekt w Kazachstanie!

Ratujemy zwierzęta konfiskowane przemytnikom. W 2015 roku opiekunka gadów wrocławskiego zoo wzięła udział w akcji ratowania 4000 krytycznie zagrożonych wyginięciem filipińskich żółwi leśnych (Siebenrockiella leytensis) na Palawanie. W zeszłym roku opiekunka małp ratowała skonfiskowane pangoliny w Wietnamie! Niestety przemyt zwierząt chronionych ciągle rośnie. Teraz pomagamy ratować 10 000 żółwi promienistych (Astrochelys radiata) odebranych przemytnikom na Madagaskarze!

W dniu zagrożonych gatunków wesprzyj jeden z naszych projektów!

Wpłać pieniądze na konto Fundacji DODO: 89 1020 5226 0000 6102 0547 2040 z dopiskiem, który projekt wspierasz!