Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w ostatnim przed wakacjami spotkaniu „ZOO i DODO na ratunek”, które odbędzie się we wrocławskim ZOO w  piątek 15 czerwca.

Przeniesiemy się na Madagaskar, który z jednej strony jest piękną i egzotyczna wyspą pełną endemicznej przyrody, z drugiej jednym z najbardziej niszczycielsko eksploatowanych ekosystemów na Ziemi.

Wrocławskie ZOO i Fundacja DODO wspierają projekty ratowania lemurów katta w stacji Reniala oraz rehabilitacji 10 000 skonfiskowanych żółwi promienistych przez Turtle Survival Alliance. Obydwa gatunki do niedawna uważane były za dosyć pospolicie występujące w naturze i hodowlach. Niestety w ostatnich dziesięcioleciach, na skutek nielegalnego handlu zwierzętami, ich liczebność drastycznie spadła.

Na wykładzie o godz. 17.00 zaprezentujemy Państwu najnowsze informacje z tych projektów.

Po wykładzie ok. godz. 18.00 zapraszamy do pawilonu Madagaskar, gdzie opiekunowie opowiedzą nam o przedstawicielach fauny Madagaskaru zamieszkujących wrocławskie ZOO. Ze specjalną wizytą udamy się też do bohaterów naszego spotkania czyli lemurów katta i żółwi promienistych.

Chcemy, aby spotkania „Zoo i DODO na ratunek” pomagały ratować ginące gatunki zwierząt, więc nie pobieramy opłat za wstęp do ZOO, lecz prosimy Państwa o wsparcie tego celu.

Przed spotkaniem prosimy o wpłatę darowizny na specjalne konto Fundacji ZOO Wrocław DODO: 89 1020 5226 0000 6102 0547 2040 z dopiskiem DAROWIZNA – LEMURY lub ŻÓŁWIE – w zależności od tego, który projekt chcecie Państwo wesprzeć.

Pieniądze w całości przekażemy na projekty ochrony lemurów i żółwi na Madagaskarze!

Wejście do ZOO przez bramę służbową od godz. 16.00.

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu i zachęcenia rodziny i znajomych!

Anna Mekarska

Conservation Coordinator