Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu „ZOO i DODO na ratunek”, które odbędzie się we wrocławskim zoo w piątek 30 listopada.

W ostatnim czasie bardzo wiele mówi się o oleju palmowym i wpływie jego rosnącej produkcji na środowisko naturalne. Chcemy pokazać Państwu prawdę o uprawie palmy olejowej i zastanowić jak uratować zwierzęta lasów deszczowych Indonezji, Malezji, Ameryki Południowej, Afryki i Madagaskaru.

Zaprosiliśmy eksperta w tej dziedzinie, który od 14 lat prowadzi projekt Pesisir Balikpapan na Borneo.  Dr Stanislav Lhota pracuje w  ogrodzie zoologicznym w Usti nad Labem, jest też wykładowcą Czeskiego Uniwersytetu Przyrodniczego w Pradze. Opowie nam o walce o przetrwanie orangutanów, uwielbianych przez wszystkich nosaczy oraz wielu innych zagrożonych wyginięciem gatunków!

Przed wykładem o godz. 16.00 zapraszamy na spotkanie z opiekunami lemurów w pawilonie Madagaskar. To właśnie z Madagaskaru pochodzi palma olejowa i tam wycinka lasów zagraża przetrwaniu ponad 95% lemurów.

Chcemy, aby spotkania „ZOO i DODO na ratunek” pomagały ratować ginące gatunki zwierząt, więc nie pobieramy opłat za wstęp do ZOO, lecz prosimy Państwa o wsparcie tego celu.

Przed spotkaniem prosimy o wpłatę darowizny na specjalne konto Fundacji ZOO Wrocław DODO: 89 1020 5226 0000 6102 0547 2040 z dopiskiem DAROWIZNA – BORNEO.

Pieniądze w całości przekażemy na projekt Pesisir Balikpapan!

Wejście do ZOO przez bramę służbową od godz. 15.00.

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu i zachęcenia rodziny i znajomych!

Anna Mekarska

Conservation Coordinator