Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu „ZOO i DODO na ratunek PANGOLINOM”, które odbędzie się we wrocławskim zoo w piątek 14 grudnia.

Pangoliny zostały uznane przez WWF za najbardziej zagrożone nielegalnym handlem zwierzęta na świecie! Łuski okrywające ich ciało są tak samo pożądanym przez wschodni rynek towarem jak róg nosorożca. Szacuje się, że tylko w naszym stuleciu ponad milion tych mało poznanych ssaków padło ofiarą przemytników. Oznacza to, że za naszego życia pangoliny mogą wyginąć! Najbardziej zagrożone są łuskowce azjatyckie. Wszystkie 4 gatunki zostały sklasyfikowane przez  Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN) jako zagrożone lub krytycznie zagrożone wyginięciem.

Razem z wrocławskim ogrodem zoologicznym wspieramy projekty ratowania konfiskowanych w Laosie i Wietnamie pangolinów w Save Vietnam’s WildlifeLao Conservation Trust for WildlifeFree the Bears. Pokażemy zdjęcia i filmy z budowy PANGOLINARIÓW oraz wypuszczania łuskowców do środowiska naturalnego!

Przed wykładem, o godz. 16.00, zapraszamy na spotkanie do Małpiarni (14 grudnia jest dniem małpy!), gdzie Karolina Przyjemska – opiekunka zwierząt pracująca w zeszłym roku w Save Vietnam’s Wildlife opowie o swoich ulubieńcach!

Chętnych do udziału w tym wyjątkowym spotkaniu prosimy o wpłatę darowizny na specjalne konto Fundacji ZOO Wrocław DODO: 89 1020 5226 0000 6102 0547 2040 z dopiskiem DAROWIZNA – PANGOLINY. Pieniądze w całości przekażemy na projekty ratowania pangolinów w Save Vietnam’s Wildlife, Free the Bears i Lao Conservation Trust for Wildlife.

Wejście do ZOO przez bramę służbową od godz. 15.00.

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu i zachęcenia rodziny i znajomych!

Anna Mekarska

Conservation Coordinator