Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu „ZOO i DODO na ratunek FOKOM”, które odbędzie się we wrocławskim zoo w piątek 22 marca, czyli w Międzynarodowym Dniu Foki!

Połowy, konflikt z rybakami, nieodpowiedzialna turystyka i zanieczyszczenie wód zagrażają istnieniu fok i morświnów w Bałtyku. O sytuacji fok w Polsce, zagrożeniach ze strony ludzi i akcjach ratowania ssaków morskich na polskim wybrzeżu opowie działający od wielu lat w Błękitnym Patrolu Michał Krause z Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego. Działający od początku 2010 r. Błękitny Patrol WWF to jak dotąd największa i najciekawsza akcja WWF Polska. Pozwala na czynne zaangażowanie społeczności lokalnej w ochronę przyrody. 200 wolontariuszy, którzy zamieszkują całe polskie wybrzeże Bałtyku, na co dzień pomaga fokom, morświnom i ptakom morskim.

Przed wykładem, o godz. 16.00, zapraszamy przed wybieg fok, gdzie opiekunowie przygotowali niespodzianki dla uczestników spotkania, ale też dla swoich ulubionych zwierząt.

Chętnych do udziału w tym wyjątkowym spotkaniu prosimy o wpłatę darowizny na specjalne konto Fundacji ZOO Wrocław DODO: 89 1020 5226 0000 6102 0547 2040 z dopiskiem DAROWIZNA – FOKI.
Pieniądze w całości przekażemy na projekt ratowania fok przez Błękitny Patrol WWF.

Wejście do ZOO przez bramę służbową od godz. 15.00.
Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu i zachęcenia rodziny i znajomych!

Anna Mękarska

Conservation Coordinator, Wroclaw Zoo