Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu „ZOO i DODO na ratunek NIEDŹWIEDZIOM”, które odbędzie się we wrocławskim zoo w piątek 31 maja.

W Azji Południowo – Wschodniej na farmach niedźwiedzi, w barbarzyńskich warunkach żyje ponad 10 tysięcy niedźwiedzi himalajskich i malajskich. Jest szansa na ich uratowanie. Władze Wietnamu i Laosu zamykają kolejne farmy, ale potrzeba miejsca gdzie zwierzęta będą mogły żyć w godziwych warunkach.

Wrocławskie ZOO i Fundacja DODO wspierają projekt budowy wybiegów dla konfiskowanych niedźwiedzi i pangolinów na północy Laosu, w Luang Prabang Wildlife Sanctuary prowadzonym przez fundację Free the Bears. Wolontariuszka naszej fundacji Karolina Nowacka jest teraz w Laosie i pomaga ratować konfiskowane zwierzęta. Podczas spotkania połączymy się z nią, aby dowiedzieć się z pierwszej ręki jak wygląda jej praca. Pokażemy też Państwu filmy i zdjęcia zrobione w Laosie przez Panią Prezes Fundacji DODO, Annę Mękarską, która wizytowała sanktuaria w tym roku.

Przed wykładem, o godz. 16.00, odwiedzimy niedźwiedzie himalajskie i brunatne żyjące we wrocławskim zoo, a opiekunowie zaprezentują swoich ulubieńców i opowiedzą Państwu ich historię.

Chętnych do udziału w tym wyjątkowym spotkaniu prosimy o wpłatę darowizny na specjalne konto Fundacji ZOO Wrocław DODO: 89 1020 5226 0000 6102 0547 2040 z dopiskiem DAROWIZNA – NIEDŹWIEDZIE. Pieniądze w całości przekażemy fundacji Free the Bears.

Zachęcamy też do wsparcia projektu budowy nowego wybiegu dla niedźwiedzi w Laosie: www.zrzutka.pl/ratujemyniedzwiedzie

Wejście do ZOO przez bramę służbową od godz. 15.00.

Anna Mekarska

Conservation Coordinator