Szanowni Państwo!

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu „ZOO i DODO na ratunek”, które odbędzie się we wrocławskim zoo w piątek 13 grudnia.

Wrocławskie zoo, wspierane przez Fundację DODO, koordynuje budowę stacji rehabilitacji i hodowli jednego z najbardziej zagrożonych ssaków na ziemi jakim jest saola. Stacja powstaje przy Parku Narodowym Bach Ma i będzie też ośrodkiem rehabilitacji dla innych endemicznych i zagrożonych gatunków zwierząt w Wietnamie. Już udało nam się uratować młode, osierocone serau!

O projekcie opowie nam jego twórca, Prezes wrocławskiego zoo, Radosław Ratajszczak, który w zeszłym miesiącu wrócił z Bach Ma przywożąc fascynujące informacje o budowie stacji, ale też o odnalezieniu w tym właśnie parku narodowym mundżaka Roosevelta (Muntiacus rooseveltorum). Więcej informacji o tym odkryciu i stacji w Bach Ma możecie Państwo znaleźć tutaj:

Przed wykładem, który rozpocznie się w Afrykarium o godz. 16.00 zapraszamy Państwa na spacer po ZOO już o godz. 15.00. Wraz z opiekunami odwiedzimy m. in. mundżaki chińskie, jelenie filipińskie, daniele mezopotamskie i milu.

Po wykładzie będzie można kupić ekologiczne prezenty sprowadzone z Wietnamu i Laosu oraz kalendarz Fundacji DODO i wrocławskiego zoo!

Chcemy, aby spotkania „ZOO i DODO na ratunek” pomagały ratować ginące gatunki zwierząt, więc nie pobieramy opłat za wstęp do zoo, lecz prosimy Państwa o wsparcie tego celu.

Chętnych do udziału w tym wyjątkowym spotkaniu prosimy o wpłatę darowizny na specjalne konto Fundacji Zoo Wrocław DODO: 89 1020 5226 0000 6102 0547 2040 z dopiskiem DAROWIZNA – SAOLA. Pieniądze w całości przekażemy na projekt budowy stacji rehabilitacji zwierząt w Parku Narodowym Bach Ma!

Wejście do zoo przez bramę służbową od godz. 14.00.

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w spotkaniu i zachęcenia rodziny i znajomych!

Anna Mekarska

Conservation Coordinator