Projekt badania i ochrony fenków (Vulpes zerda) w Afryce Północnej

Fenki są najmniejszymi lisami świata. Zadziwiają pod każdym względem! Żyją na Saharze w skrajnie trudnych warunkach, gdzie temperatura w ciągu dnia przekracza 40 oC, a nocą może spadać poniżej 0 oC. Przystosowały się do tych ciężkich warunków poprzez aktywność życiową o świcie i zmierzchu. Duże uszy ułatwiają im termoregulację, a długa sierść między opuszkami łap umożliwia poruszanie się po gorącym piasku i skalach. Ponieważ Sahara jest uboga w pokarm, są bardzo mało wybredne. Mimo, że są drapieżnikami i z niezwykłą zwinnością polują na gryzonie, jaszczurki i węże, to nie gardzą pokarmem roślinnym.

Mimo wybitnej adaptacji do trudnych warunków bytowania, fenki nie potrafią obronić się przed dwoma nowymi zagrożeniami! Zmiany klimatyczne coraz bardziej dotykają Afryki Północnej zmieniając i tak skąpe i nieregularne opady deszczu. A najnowszym zagrożeniem jest kłusownictwo i nielegalny handel tymi zwierzętami. Fenki często trafiają do Europy, Azji i Ameryki jako zwierzęta domowe, a NIE SĄ ZWIERZĘTAMI DOMOWYMI! To piękne i potrzebujące naszej pomocy dzikie zwierzęta Sahary! W domach cierpią i mimo pięknego wyglądu przysparzają właścicielom więcej problemów niż radości. Ich skoncentrowany mocz (przystosowanie do życia na pustyni) ma bardzo przykry i intensywny zapach, fenki nie lubią obcych, więc atakują ich, nie można ich karmić karmą dla psów, więc zapewnienie odpowiedniej diety jest bardzo kosztowne i trudne.

Fundacja DODO i wrocławski ogród zoologiczny (który prowadzi program hodowli fenków w europejskich ogrodach zoologicznych) rozpoczynają projekt badania, ochrony i edukacji proekologicznej w Maroku, Algierii i Tunezji. W Europie koncentrujemy się na akcji: NIE DLA TRZYMANIA DZIKICH ZWIERZĄT W DOMACH!

Jeżeli chcecie Państwo pomóc nam ratować fenki, to prosimy o wpłaty na specjalnie przez nas otwarte konto bankowe:

z dopiskiem Fenki

Całość pieniędzy zostanie przeznaczona na ratowanie fenków w Północnej Afryce.