Projekty ratowania konfiskowanych pangolinów w Laosie i Wietnamie

Łuskowce, czyli pangoliny zostały uznane przez WWF za najbardziej zagrożone nielegalnym handlem zwierzęta na świecie! Łuski okrywające ich ciało są tak samo pożądanym przez wschodni rynek towarem jak róg nosorożca. Szacuje się, że tylko w naszym stuleciu ponad milion tych mało poznanych ssaków padło ofiarą przemytników. Oznacza to, że za naszego życia pangoliny mogą wyginąć! Najbardziej zagrożone są łuskowce azjatyckie. Wszystkie 4 gatunki zostały sklasyfikowane przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN) jako zagrożone lub krytycznie zagrożone wyginięciem.

Razem z wrocławskim ogrodem zoologicznym wspieramy projekty ratowania konfiskowanych w Laosie i Wietnamie pangolinów oraz przywracania ich środowisku naturalnemu.

Wspieramy stację Save Vietnam’s Wildlife, gdzie od 2014 roku ratowane są skonfiskowane pangoliny. Utrzymanie pangolinów jest bardzo kosztowne i pracochłonne ze względu na ich dietę – żywią się termitami i mrówkami. Zwierzęta ratowane z przemytu są w dodatku w bardzo złym stanie i wymagają kosztownego leczenia.

Olbrzymim sukcesem Save Vietnam’s Wildlife jest projekt wypuszczania uratowanych i wyleczonych pangolinów do środowiska naturalnego! Wspieramy ten projekt finansowo, jak również  wysyłamy tam opiekunów zwierząt i wolontariuszy.

W 2018 roku wsparliśmy budowę wybiegu dla skonfiskowanych pangolinów w Lao Conservation Trust for Wildlife. Wybiegi dla pangolinów muszą być bardzo solidnie zbudowane, aby zabezpieczyć je przed złodziejami. Zwierzęta mają też bardzo specyficzne potrzeby: absolutny spokój (są samotnikami), wysoką wilgotność powietrza, specjalne podłoże, bardzo lubią kopać nory i nie lubią światła dziennego, gdyż są nocnymi ssakami. Pierwsze łuskowce zamieszkały już na nowym wybiegu!

Wrocławskie Zoo wraz z Zoo w Pradze jest fundatorem PANGOLINARIUM w stacji Free the Bears. Organizacja ratująca niedźwiedzie coraz częściej otrzymuje inne gatunki konfiskowanych zwierząt w Laosie. Nowe gatunki wymagają innych wybiegów i opieki. Stąd potrzebna jest nasza pomoc!

Jeżeli chcecie Państwo pomóc nam ratować pangoliny, to prosimy o wpłaty na nasze konto bankowe:

z dopiskiem PANGOLINY
Całość pieniędzy zostanie przeznaczona na ratowanie pangolinów!!! Dziękujemy!!!