Program ratowania pingwinów przylądkowych w stacji SANCCOB (Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds)

Powołana w 1968 roku organizacja zajmuje się ochroną ptaków morskich u wybrzeży Afryki Południowej. Najwięcej uwagi, sił i środków skupionych jest na ratowaniu pingwinów przylądkowych (Spheniscus demersus) z katastrof ekologicznych spowodowanych wyciekami ropy z tankowców. Do tej pory fundacja uratowała ponad 90 000 morskich ptaków różnych gatunków, które bez pomocy człowieka, oblepione ropą nie miałyby najmniejszych szans na przeżycie. Kolejnym zagrożeniem dla pingwinów w Afryce Południowej jest przełowienie przybrzeżnych wód oceanu. Pary lęgowe nie są w stanie wykarmić młodych, gdy w najbliższym otoczeniu nie ma wystarczającej ilości ryb.

Każdego roku SANCCOB ratuje setki odrzuconych, zbyt późno wyklutych lub osieroconych piskląt tońców. Zajmuje się też sztuczną inkubacją znalezionych, porzuconych jaj. Od 2006 roku, w którym powstał projekt, fundacja SANCCOB uratowała i wypuściła do naturalnego środowiska prawie 4000 piskląt!

Wrocławskie Zoo wspiera działalność SANCCOB od 2015 roku. Przez dwa lata podczas Wielkanocnych akcji  udało się zebrać pieniądze na adopcję 43 pingwinów. Zoo planuje też wysłać do Afryki opiekuna pingwinów, by tam na miejscu pomagał ratować osierocone pisklęta.

Teraz także Fundacja Zoo Wrocłąw – DODO włącza się w akcję ratowania pingwinów przylądkowych. Jeśli chcesz przyłączyć się do nas możesz wpłacić pieniądze na konto Fundacji:

z dopiskiem PINGWINY