Manat afrykański Trichechus senegalensis jest wciąż bardzo słabo poznanym ssakiem wodnym z rodziny manatowatych. Żyje zarówno w Oceanie Atlantyckim jak i w słodkich wodach wpływających do niego rzek Afryki Zachodniej. Mimo iż jest to duże zwierzę ważące ok 500 kg, jest bardzo rzadko dostrzegane, gdyż najczęściej żeruje w mętnych wodach  bogatych w roślinność. Jego ulubionym pokarmem jest trawa morska, jednak niedawno naukowcy odkryli, że manaty afrykańskie gustują również w małżach i niewielkich rybach. Wraz z wrocławskim Zoo wspieramy projekt badawczy prowadzony w Senegalu przez African Aquatic Conservation Fund. Manaty afrykańskie są gatunkiem zagrożonym wyginięciem, ponieważ często padają ofiarą kłusowników. Zagrażają im też zmiany klimatyczne oraz regulacja rzek, wzdłuż których migrują. Zoo Wrocław i działająca przy nim Fundacja DODO  są fundatorami badań i ochrony manatów w rejonie rzeki Casamance w południowym Senegalu. Rejon ten do niedawna objęty był konfliktem na tle etnicznym. Chcemy pomóc rdzennym mieszkańcom tego regionu chronić manaty i inne zwierzęta zamieszkujące te dziewicze tereny. Pomóc im zrozumieć, że nie z kłusownictwa, ale z rozwoju turystyki mogą lepiej żyć. Projekt zakłada edukację ekologiczną dzieci i dorosłych oraz odbudowę centrum i wieży obserwacyjnej, które przyciągną turystów. Z wieży będzie można podziwiać nie tylko manaty, ale również delfiny.