ProjektY ratowania ŻÓŁWI

Żółwie żyją na Ziemi od przeszło 250 mln lat! Niestety człowiek okazał się najgroźniejszym dla nich drapieżnikiem. Od tysięcy lat żółwie stanowiły cenny pokarm dla ludzi. Prawdopodobnie już 11 tys. lat temu rdzenni mieszkańcy wytępili żółwie olbrzymie na Florydzie… Żółwie morskie, lądowe i błotne były też do niedawna przysmakiem w Europie. Obecnie problem dotyczy głównie Ameryki Południowej i Azji Południowo – Wschodniej. Nie oznacza to, że na innych kontynentach żółwie są bezpieczne. Rynek nielegalnego handlu żółwiami jest tak duży, że kłusownicy polują na te zwierzęta na masową skalę.

Na ratunek filipińskim żółwiom leśnym (Siebenrockiella leytensis)

W czerwcu 2015 roku ruszyliśmy z pomocą czterem tysiącom żółwi skonfiskowanym na Filipinach na południu Palawanu. Najwięcej, bo ponad 3 tysiące należało do ginącego gatunku filipińskich żółwi leśnych (Siebenrockiella leytensis). To prawie połowa liczebności populacji! Żółwie gromadzone były przez przemytników przez kilka miesięcy, więc ich stan był bardzo zły, były odwodnione, niedożywione i poranione. Zbudowanie basenów i opieka nad tak dużą ilością zwierząt przekraczały możliwości finansowe Filipińczyków. Żółwie trafiły do Fundacji KATALA i tam zaopiekowali się nimi weterynarze i biolodzy przybyli z całego świata. Wrocławskie Zoo wysłało na Palawan swoją doświadczoną opiekunkę gadów! Większość żółwi udało się uratować i zostały wypuszczone do środowiska naturalnego.

Ratujemy żółwie promieniste (Astrochelys radiata) na Madagaskarze

W 2018 roku na Madagaskarze policja udaremniła przemyt najpierw 11 000, potem ponad 7 000 żółwi promienistych. Trafiły do ośrodka rehabilitacji żółwi, który nie był zaprojektowany na tak dużą liczbę zwierząt. Ruszyliśmy z pomocą!
Jeszcze 20 lat temu żółwie promieniste były dosyć powszechnie spotykane na Madagaskarze, można było je obserwować blisko miast i dróg przez co stały się symbolem dzikiej przyrody na południu wyspy. Przyczyną bardzo szybkiego spadku populacji jest utrata siedlisk, kłusownictwo i nielegalny handel. Żółwie trafiają głównie do Azji jako zwierzęta domowe, ale też jako przysmak. Dzisiaj szacuje się, że liczebność populacji, od tego czasu, spadła o 80%, a za 20 lat żółwie te znikną ze środowiska naturalnego.

Na ratunek konfiskowanym żółwiom w Senegalu

Kłusownictwo i nielegalny handel żółwiami dotyka coraz mocniej kontynentu afrykańskiego. Przemytnicy skupują zwierzęta i starają się je wywieźć statkami do Azji. Duży port w Dakarze jest więc częstym miejscem przemytu. Dzięki policji i celnikom udaje się przechwycić i ocalić część z nich! Wspieramy African Chelonian Institute w ratowaniu, hodowli i wypuszczaniu do środowiska naturalnego chronionych w Senegalu żółwi. W styczniu 2019 roku, dzięki wsparciu naszej fundacji, po raz trzeci, wypuszczono do jeziora Guiers pelomedyzy Adansona (Pelusios adansonii)! Chronimy bioróżnorodność ostatnich podmokłych rejonów pustynniejącego Sahelu! Wspieramy też akcje edukacyjne prowadzone na wybrzeżu oceanu Atlantyckiego chroniące żółwie morskie!

Chronimy żółwie błotne (Emys orbicularis)

Wspierajmy program ochrony żółwia błotnego CHELONIA prowadzony przez Polskie Towarzystwo Ochrony Przyrody „Salamandra”. Żółwie błotne będące jedynym naturalnie występującym żółwiem w Polsce, są objęte ścisłą ochroną w naszym kraju od 1935 roku. Mimo ochrony nadal są sklasyfikowane w „Polskiej czerwonej księdze zwierząt” jako gatunek bardzo wysokiego ryzyka, zagrożony wyginięciem. Populacja żyjąca w Wielkopolsce jest szczególnie cenna i mało znana!

Fundacja Zoo Wrocław – DODO włącza się w akcję ratowania żółwi. Jeśli chcesz przyłączyć się do nas możesz wpłacić pieniądze na konto Fundacji:

z dopiskiem ŻÓŁWIE