Program ochrony kanczyla filipińskiego i jelenia kalamiańskiego

Nazwa gatunku: KANCZYL FILIPIŃSKI, JELEŃ KALAMIAŃSKI Nazwa łacińska: Tragulus nigricans, Axis calamianensis Kraj: Filipiny Palawan Strona projektu: www.fundacjadodo.pl/pl/project/fauna-filipin   Filipiny ze względu na izolację geograficzną i polityczną są ostoją bioróżnorodności na świecie. Niestety globalizacja, rozwój transportu i zmiany polityczne w regionie spowodowały, że do niedawna nazywane ostatnią Arką Filipiny stają się rajem nie dla zwierząt,

Nazwa gatunku: KANCZYL FILIPIŃSKI, JELEŃ KALAMIAŃSKI
Nazwa łacińska: Tragulus nigricans, Axis calamianensis

Kraj: Filipiny Palawan
Strona projektu: www.fundacjadodo.pl/pl/project/fauna-filipin

Niestety globalizacja, rozwój transportu i zmiany polityczne w regionie spowodowały, że do niedawna nazywane ostatnią Arką Filipiny stają się rajem nie dla zwierząt, ale dla kłusowników i handlarzy dzikimi zwierzętami. Być może to ostatnia szansa by poznać i ocalić wiele endemicznych gatunków zamieszkujących wyspy Filipin.

Kanczyl filipiński, jeden z najmniejszych przedstawicieli zwierząt kopytnych i jeleń kalamiański są gatunkami endemicznymi dla Filipin i są zagrożone wyginięciem przez niszczenie siedlisk i kłusownictwo.
Wrocławskie Zoo wraz z kilkoma innymi ogrodami jest fundatorem badań i ochrony tych gatunków przez Fundację KATALA na Palawanie. Program badań jest bardzo szeroki i zakłada oszacowanie zasięgu występowania, liczebności oraz wytyczenie obszarów ochrony i translokacji. Badania prowadzone będą przez kilka lat w bardzo trudno dostępnym i niebezpiecznym ze względów polityczno – ekonomicznych terenie.

Scroll Up
Koszyk Przedmiot został usunięty. Cofnij
  • No products in the cart.