Program ochrony lemura katta

Nazwa gatunku: LEMUR KATTA Nazwa naukowa: Lemur catta Kraj: Madagaskar Strona projektu: www.association-reniala.jimdofree.com   PROJEKT RATOWANIA LEMURÓW KATTA (LEMUR CATTA) W STACJI RENIALA W ostatnich latach populacja lemurów katta na Madagaskarze spadła o ponad 97%! Najnowsze badania wykazały, że żyje ich w naturze ok 2500 sztuk. To mniej niż w ogrodach zoologicznych na świecie! Jest to tym

Nazwa gatunku: LEMUR KATTA
Nazwa naukowa: Lemur catta

Kraj: Madagaskar

Strona projektu: www.association-reniala.jimdofree.com

PROJEKT RATOWANIA LEMURÓW KATTA (LEMUR CATTA) W STACJI RENIALA

W ostatnich latach populacja lemurów katta na Madagaskarze spadła o ponad 97%! Najnowsze badania wykazały, że żyje ich w naturze ok 2500 sztuk. To mniej niż w ogrodach zoologicznych na świecie! Jest to tym bardziej szokujące, że do niedawna lemury katta uważane były za jedne z najpospolitszych lemurów.

Powodem tak wielkiego spadku liczebności populacji jest niekontrolowany rozwój rolnictwa, kłusownictwo i handel dzikimi zwierzętami na Madagaskarze. Nierzadko lemury wyłapywane są i pokazywane na targach, przy drogach jako atrakcja turystyczna. Nie płaćmy za takie usługi podczas naszych podróży do egzotycznych krajów! Zapotrzebowanie na nie, wzmaga nielegalny handel i przyczynia się do wymierania gatunków!

Lemury katta skonfiskowane lub poparzone podczas wypalania traw trafiają do Centrum Ratowania Lemurów – Reniala. Tutaj pod okiem specjalistów dochodzą do zdrowia i są wypuszczane z powrotem do natury. Centrum prowadzi też szeroko zakrojoną akcję edukacyjną dla dzieci i dorosłych!

Fundacja Zoo Wrocław – DODO włącza się w akcję ratowania lemurów katta w Centrum Reniala. Jeśli chcesz przyłączyć się do nas możesz wpłacić pieniądze na konto Fundacji:

z dopiskiem LEMURY

Scroll Up
Koszyk Przedmiot został usunięty. Cofnij
  • No products in the cart.