Podaruj 1%

Podaruj 1%. Bez Ciebie wyginą!

Do tej pory wspólnie uratowaliśmy już 120 pingwinów przylądkowych. Dziękujemy!

1% podatku, który przekazujecie na projekt pingwinów Fundacji Dodo trafia do Fundacji SANCCOB. Jej wolontariusze w RPA opiekują się porzuconymi jajami pingwina przylądkowego, odchowują pisklaki, a gdy dorosną, wypuszczają je do natury.

Niestety pingwiny są bardziej popularne w internecie, niż w przyrodzie. Wyszukiwarka Google na słowo „penguin” wyrzuca ponad 200 milionów wyników. W naturze ich sytuacja jest dramatyczna. W ciągu stu lat wyginęło 98 procent ich populacji. Jeszcze sto lat temu było milion par, obecnie zaledwie 17 tysięcy. Giną z powodu wycieków ropy, zanieczyszczenia oceanów plastikiem i przełowienia ryb. Z głodu porzucają własne jaja. Możemy zaopiekować się tymi maluchami!

Wrocławska kolonia pingwinów liczy niemal 100 osobników. Są tu na wypadek całkowitego wyginięcia. Walczymy o zachowanie tego gatunku! Uratujmy kolejne sto pingwinów!

Razem możemy więcej!

Podaruj 1% na ochronę zagrożonych gatunków zwierząt w miejscu ich naturalnego występowania. Dzięki Twojemu wsparciu pingwiny przylądkowe, pangoliny, lemury katta i inne zwierzaki otrzymają pomoc, leczenie i rehabilitację, by jak najszybciej wrócić do domu, do natury. Możesz mieć realny wpływ na to co dzieje się z naszą planetą. Wystarczy, że w deklaracji podatkowej (PIT) wpiszesz nasz KRS: 0000623492.

Wybierz projekt lub gatunek, o który chcesz się zatroszczyć i wpisz jego nazwę w rubryce CEL SZCZEGÓŁOWY (np. pingwiny przylądkowe), a Twoja darowizna w całości zostanie przekazana na ratowanie wybranego gatunku w środowisku naturalnym. W przypadku pingwinów wspieramy Fundację SANCCOB z RPA (Afryka).

Do tej pory, dzięki Waszej pomocy, ocaliliśmy już 120 pingwinów. Zobacz jak uratowane pingwiny wracają do natury. Spraw, by kolejne mogły do nich dołączyć. Twój 1% ma wielką moc. Razem możemy więcej!

Dlaczego my?

Fundacja Dodo została założona w 2016 roku przez wrocławskie zoo, by chronić mało poznane, niezwykle wyjątkowe, ale przede wszystkim zagrożone wyginięciem i ważne dla ekosystemu gatunki zwierząt na całym świecie.

Osiągnięcia fundacji:
• nawiązała współpracę z 35 organizacjami na całym świecie,
• działa na 5 kontynentach, m.in. Azja: Laos, Wietnam, Kazachstan, Nepal, Indie, Indonezja, Malezja, Filipiny, Afryka: RPA, Senegal, Madagaskar, Tunezja, Europa: Polska, Ameryka Południowa: Paragwaj, Australia,
• współpracuje jedynie z rzetelnymi, aktywnie działającymi, wcześniej sprawdzonymi organizacjami,
• 96% z pozyskanych środków przekazuje na czynną ochronę przyrody,
• przekazała na projekty ochrony 143 000 zł w 2019r. i  330 000 zł w 2020r.,
• prowadzona i wspierana jest przez pasjonatów przyrody, oddanych sprawie specjalistów i ekspertów z różnych dziedzin na zasadzie wolontariatu, przez co nie generuje kosztów.

Mapa projektów Fundacji Dodo z wyszczególnieniem gatunków

Sprawdź nas i nasze projekty!

Najczęściej zadawane pytania

Napisz do nas maila na dodo@fundacjadodo.pl lub zadzwoń +48 502 579 238. Możesz też napisać wiadomość, korzystając z naszych kanałów w mediach społecznościowych. Nie zapomnij zostawić lajka 😉
Fundacja ZOO Wrocław - DODO ul. Zygmunta Wróblewskiego 1-5 51-618 Wrocław, Polska KRS 0000623492
Po wyliczeniu kwoty należnego podatku 1% wartości można przekazać na rzecz organizacji pożytku publicznego. Wystarczy w odpowiednią rubrykę („Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego OPP”) wpisać nr KRS oraz przekazywaną kwotę (nie wyższą jednak niż 1% podatku). Jeżeli wyliczony podatek należny to 42,71 zł, 1% tej sumy (zaokrąglamy w dół do dziesiątek groszy) to 0,40 zł. Można skorzystać z darmowych programów do rozliczenia PIT
Oczywiście, naszą fundację możesz wesprzeć na kilka sposobów. Wejdź w zakładkę CHCĘ POMÓC i wybierz ten najdogodniejszy dla Ciebie.
Obecnie wspieramy 35 projektów prowadzonych na 5 kontynentach. Szczegóły znajdziesz tutaj.

Bądź na bieżąco!

Scroll Up
Koszyk Przedmiot został usunięty. Cofnij
  • No products in the cart.