Podaruj 1%

Podaruj 1%. Bez Ciebie wyginą!

Od 2016 roku ratujemy razem z Wami lemury katta. Dziękujemy!

1% podatku, który przekazujecie na projekt lemurów katta Fundacji Dodo trafia do Ośrodka Ratowania Lemurów ONG RENIALA na Madagaskarze. Jego pracownicy i wolontariusze opiekują się konfiskowanymi i oddawanymi do ośrodka lemurami i ochraniają przyrodę w rezerwacie Reniala. ONG Reniala prowadzi też starania aby zapewnić lokalnej ludności alternatywne źródła utrzymania (takie jak np. hodowla pszczół), aby zniechęcić do kłusownictwa i handlu dzikimi zwierzętami. Przez panującą pandemię i największą od 40 lat suszę na Madagaskarze centrum ratujące lemury znajduje się w bardzo trudnej sytuacji finansowej.

Lemury katta znają wszyscy – nie wszyscy za to wiedzą jak bardzo zwierzęta te są zagrożone wyginięciem. Ich populacja na Madagaskarze przez ostatnie 100 lat spadła o ponad 97% a ich liczebność w ogrodach zoologicznych jest większa niż w naturze! Niestety utrata siedlisk, kłusownictwo i handel dzikimi zwierzętami dziesiątkuje ich populację.

Wrocławskie stado lemurów liczy 17 osobników. Są tu na wypadek całkowitego wyginięcia. Walczymy o zachowanie tego gatunku! Pomóżmy im przetrwać w naturze!

Razem możemy więcej!

Podaruj 1% na ochronę zagrożonych gatunków zwierząt w miejscu ich naturalnego występowania. Dzięki Twojemu wsparciu pingwiny przylądkowe, pangoliny, lemury katta i inne zwierzaki otrzymają pomoc, leczenie i rehabilitację, by jak najszybciej wrócić do domu, do natury. Możesz mieć realny wpływ na to co dzieje się z naszą planetą. Wystarczy, że w deklaracji podatkowej (PIT) wpiszesz nasz KRS: 0000623492.

Wybierz projekt lub gatunek, o który chcesz się zatroszczyć i wpisz jego nazwę w rubryce CEL SZCZEGÓŁOWY (np. lemury katta), a Twoja darowizna w całości zostanie przekazana na ratowanie wybranego gatunku w środowisku naturalnym. W przypadku lemurów wspieramy Ośrodek Ratowania Lemurów ONG RENIALA na Madagaskarze (Afryka).

Do tej pory pomogliśmy w finansowaniu budowy studni i założyliśmy ogródek warzywny, który zapewnia ośrodkowi dostęp do żywności. Opłaciliśmy pensje pracowników i utrzymanie wszystkich zwierząt w centrum przez okres 3 miesięcy. To właśnie dzięki Twojemu 1% będziemy mogli pomagać dalej! Twój 1% ma wielką moc. Razem możemy więcej!

Dlaczego my?

Fundacja Dodo została założona w 2016 roku przez wrocławskie zoo, by chronić mało poznane, niezwykle wyjątkowe, ale przede wszystkim zagrożone wyginięciem i ważne dla ekosystemu gatunki zwierząt na całym świecie.

Osiągnięcia fundacji:
• nawiązała współpracę z 35 organizacjami na całym świecie,
• działa na 5 kontynentach, m.in. Azja: Laos, Wietnam, Kazachstan, Nepal, Indie, Indonezja, Malezja, Filipiny, Afryka: RPA, Senegal, Madagaskar, Tunezja, Europa: Polska, Ameryka Południowa: Paragwaj, Australia,
• współpracuje jedynie z rzetelnymi, aktywnie działającymi, wcześniej sprawdzonymi organizacjami,
• 96% z pozyskanych środków przekazuje na czynną ochronę przyrody,
• przekazała na projekty ochrony 143 000 zł w 2019r. i  330 000 zł w 2020r.,
• prowadzona i wspierana jest przez pasjonatów przyrody, oddanych sprawie specjalistów i ekspertów z różnych dziedzin na zasadzie wolontariatu, przez co nie generuje kosztów.

Sprawdź nas i nasze projekty!

Najczęściej zadawane pytania

Napisz do nas maila na dodo@fundacjadodo.pl lub zadzwoń +48 502 579 238. Możesz też napisać wiadomość, korzystając z naszych kanałów w mediach społecznościowych. Nie zapomnij zostawić lajka 😉
Fundacja ZOO Wrocław - DODO ul. Zygmunta Wróblewskiego 1-5 51-618 Wrocław, Polska KRS 0000623492
Po wyliczeniu kwoty należnego podatku 1% wartości można przekazać na rzecz organizacji pożytku publicznego. Wystarczy w odpowiednią rubrykę („Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz organizacji pożytku publicznego OPP”) wpisać nr KRS oraz przekazywaną kwotę (nie wyższą jednak niż 1% podatku). Jeżeli wyliczony podatek należny to 42,71 zł, 1% tej sumy (zaokrąglamy w dół do dziesiątek groszy) to 0,40 zł. Można skorzystać z darmowych programów do rozliczenia PIT
Oczywiście, naszą fundację możesz wesprzeć na kilka sposobów. Wejdź w zakładkę CHCĘ POMÓC i wybierz ten najdogodniejszy dla Ciebie.
Obecnie wspieramy 35 projektów prowadzonych na 5 kontynentach. Szczegóły znajdziesz tutaj.

Bądź na bieżąco!

Scroll Up
Koszyk Przedmiot został usunięty. Cofnij
  • No products in the cart.