Program badań i ochrony laotańskiego szczura skalnego

Nazwa gatunku: SKAMIELINOWIEC LAOTAŃSKI Nazwa łacińska: Laonastes aenigmamus Kraj: Laos, Wietnam   Laotański szczur skalny Kha–nyou został odkryty i opisany przez naukowców w 2005 roku. Jest jedynym przedstawicielem rodziny Diatomyidae uznawanej za wymarłą przed 11 milionami lat! Polska nazwa skamielinowiec laotański bardzo dobrze oddaje wyjątkowość tego zwierzęcia. Ten gryzoń, podobny bardziej do wiewiórki niż szczura jest gatunkiem

Nazwa gatunku: SKAMIELINOWIEC LAOTAŃSKI
Nazwa łacińska: Laonastes aenigmamus

Kraj: Laos, Wietnam

Laotański szczur skalny Kha–nyou został odkryty i opisany przez naukowców w 2005 roku. Jest jedynym przedstawicielem rodziny Diatomyidae uznawanej za wymarłą przed 11 milionami lat! Polska nazwa skamielinowiec laotański bardzo dobrze oddaje wyjątkowość tego zwierzęcia. Ten gryzoń, podobny bardziej do wiewiórki niż szczura jest gatunkiem endemicznym dla Laosu i zagrożonym wyginięciem przez niszczenie siedlisk i kłusownictwo.

Wrocławskie Zoo wraz Zoo w Pradze jest fundatorem i prekursorem badań i ochrony gatunku. Program badań zakłada oszacowanie zasięgu występowania, liczebności oraz wsparcie władz Laosu w ochronie gatunku przynajmniej w obrębie rezerwatów przyrody jak również w hodowli zachowawczej. Badania prowadzone będą przez kilka lat w trudno dostępnym i niebezpiecznym ze względów polityczno – ekonomicznych terenie. W badaniach genetycznych pomocnych w określeniu statusu gatunku oraz rozpoczęciu hodowli zachowawczej wezmą udział naukowcy z Muzeum Historii Naturalnej w Paryżu oraz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Zoo i Dodo na ratunek saoli

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w kolejnym spotkaniu „Zoo i Dodo na ratunek”, które odbędzie się we wrocławskim zoo w piątek 17 marca 2017 o godz. 17.00. (więcej…)