Projekt ratowania lemurów katta

Projekt ratowania lemurów katta

Nazwa gatunku: LEMUR KATTA Nazwa naukowa: Lemur catta Kraj: Madagaskar Strona projektu: www.association-reniala.jimdofree.com   Lemur katta to chyba najbardziej znany gatunek z rodziny lemurowatych. Jak pozostali przedstawiciele tej rodziny jest gatunkiem endemicznym występującym jedynie na Madagaskarze! W ostatnich latach populacja lemurów katta na Madagaskarze spadła o ponad 97%! Najnowsze badania wykazały, że żyje ich w naturze ok

Opis

Nazwa gatunku: LEMUR KATTA
Nazwa naukowa: Lemur catta

Kraj: Madagaskar

Strona projektu: www.association-reniala.jimdofree.com

 

Lemur katta to chyba najbardziej znany gatunek z rodziny lemurowatych. Jak pozostali przedstawiciele tej rodziny jest gatunkiem endemicznym występującym jedynie na Madagaskarze! W ostatnich latach populacja lemurów katta na Madagaskarze spadła o ponad 97%! Najnowsze badania wykazały, że żyje ich w naturze ok 2500 sztuk. To mniej niż w ogrodach zoologicznych na świecie! Jest to tym bardziej szokujące, że do niedawna lemury katta uważane były za jedne z najpospolitszych lemurów.

Jest stosunkowo dużym lemurem, waży ponad 2 kg, długość jego ciała dochodzi do 46 cm, a najbardziej charakterystyczny prążkowany czarno – biały, puszysty ogon do 63 cm.  Ciekawostką jest, że ogon zawsze zakończony jest czarnym prążkiem. Ich ilość waha się od 12 do 13 białych i 13 do 14 czarnych. Ogon, który jest dłuższy od reszty ciała służy zachowaniu równowagi, ale też komunikowaniu się w grupie. Lemury katta są zwierzętami o bardzo rozwiniętej strukturze socjalnej. Żyją w grupach dochodzących do 30 osobników, w których przewodzą samice. Mają też bardzo rozwiniętą wokalizację, donośnymi odgłosami porozumiewają się oraz ostrzegają przed niebezpieczeństwem. Ich skomplikowana struktura socjalna powoduje, że w ośrodkach rehabilitacji muszą przejść długa drogę, aby nie tylko wyleczyć się z chorób i niedożywienia, ale również nawiązać interakcje z innymi osobnikami.

Głównym zagrożeniem dla lemurów katta jest niszczenie środowiska ich życia oraz kłusownictwo. Są gatunkiem zagrożonym wyginięciem! Powodem tak wielkiego spadku liczebności populacji jest niekontrolowany rozwój rolnictwa, kłusownictwo i handel dzikimi zwierzętami na Madagaskarze. Nierzadko lemury wyłapywane są i pokazywane na targach, przy drogach jako atrakcja turystyczna. Nie płaćmy za takie usługi podczas naszych podróży do egzotycznych krajów! Zapotrzebowanie na nie, wzmaga nielegalny handel i przyczynia się do wymierania gatunków!

Lemur katta z młodym na wybiegu w Zoo Wrocław

Lemury katta skonfiskowane lub poparzone podczas wypalania traw trafiają do Centrum Ratowania Lemurów – Reniala. Tutaj pod okiem specjalistów dochodzą do zdrowia i są wypuszczane z powrotem do natury. Centrum prowadzi też szeroko zakrojoną akcję edukacyjną dla dzieci i dorosłych!

Co robimy?

Fundacja Zoo Wrocław – Dodo włącza się w akcję ratowania lemurów katta w Centrum Reniala. Nasza fundacja pomogła też w założeniu ogrodu warzywnego dla lemurów. Ze względu na zmiany klimatyczne i niezrównoważone rolnictwo ceny owoców i warzyw na południu Madagaskaru bardzo wzrosły w ostatnich latach. Pomogliśmy sfinansować budowę studni i założenie ogrodu w Centrum Ratowania Lemurów – Reniala.

Jeśli chcesz pomóc lemurom katta możesz wpłacić pieniądze na konto Fundacji:

PKO Bank Polski SA 1 o/Wrocław

nr konta: 89 1020 5226 0000 6102 0547 2040

z dopiskiem LEMURY

Scroll Up
Koszyk Przedmiot został usunięty. Cofnij
  • No products in the cart.