Program ratowania niedźwiedzi himalajskich

Nazwa gatunku: NIEDŹWIEDŹ HIMALAJSKI Nazwa łacińska: Ursus tibethanus Kraj: Laos Strona projektu: www.freethebears.org   Głównym zagrożeniem dla ośmiu gatunków niedźwiedzi, żyjących obecnie na Ziemi, jest utrata siedlisk i kłusownictwo, a dla niedźwiedzi polarnych zmiany klimatyczne. Na niedźwiedzie w Azji czyha jeszcze więcej niebezpieczeństw. W tak zwanej tradycyjnej medycynie dalekowschodniej żółć, mięso niedźwiedzi, zupa czy nalewka z

Nazwa gatunku: NIEDŹWIEDŹ HIMALAJSKI
Nazwa łacińska: Ursus tibethanus

Kraj: Laos
Strona projektu: www.freethebears.org

Głównym zagrożeniem dla ośmiu gatunków niedźwiedzi, żyjących obecnie na Ziemi, jest utrata siedlisk i kłusownictwo, a dla niedźwiedzi polarnych zmiany klimatyczne. Na niedźwiedzie w Azji czyha jeszcze więcej niebezpieczeństw. W tak zwanej tradycyjnej medycynie dalekowschodniej żółć, mięso niedźwiedzi, zupa czy nalewka z ich łap mają rzekomo dawać siłę.

ŚWIĘTA DLA NIEDŹWIEDZIA

Kup bon podarunkowy
o wartości 70 zł
i pomóż ratować niedźwiedzie!

Aby zakupić bon prosimy dokonać wpłaty odpowiedniej kwoty (przycisk PRZEKAŻ DAROWIZNĘ powyżej) i podać w formularzu darowizny swój adres e-mail. Bon wyślemy na podany adres e-mail.

Chcesz pomóc innym zwierzętom – kliknij tutaj!

Niedźwiedź himalajski (Ursus thibetanus) jest znacznie większy niż niedźwiedź malajski, dorosły samiec może ważyć nawet 200 kg. Również zamieszkuje Azję, ale na terenach górzystych i zdecydowanie chłodniejszych niż niedźwiedź malajski. Zasięgiem występowania obejmuje Afganistan, Pakistan, pogórze Himalajów, południowe Chiny, Rosję Dalekowschodnią, Koreę Północną, Tajwan, Japonię, oraz na południu Laos i Wietnam. Wyglądem są zbliżone do niedźwiedzi brunatnych, są jednak od nich ciemniejsze i mają charakterystyczny biały półksiężyc na piersiach (stąd ich angielska nazwa: moon bear). Zarówno samce jak i samice mają w okolicy głowy dłuższą sierść, przypominającą grzywę.

Niedźwiedź himalajski odpoczywający pod drzewem. fot. Free the Bears
Niedźwiedź himalajski jedzący kokosa. fot. Free the Bears

Przewagę diety niedźwiedzi himalajskich stanowią rośliny i owady, a nie mięso. Ostre zęby i pazury są im jednak potrzebne do wykopywania korzeni, rozgryzania owoców, czy rozrywania pni drzew w poszukiwaniu owadów. W chłodniejszych regionach, pod koniec lata, niedźwiedzie himalajskie stają się bardziej drapieżnikami, polują na jelenie, dzikie świnie, a następnie zapadają w sen zimowy.

Największym zagrożeniem jest dla nich wycinka lasów połączona z kłusownictwem oraz tzw. tradycyjna medycyna chińska. To ten gatunek niedźwiedzia jest najczęściej utrzymywany na fermach żółci, gdzie pozyskuje się od nich żółć. Nazwa ferma nie oznacza, że niedźwiedzie są na nich hodowane. Przeciwnie, trafiają tam niedźwiedzie złapane w środowisku naturalnym. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) sklasyfikowała niedźwiedzie himalajskie jako gatunek narażony na wyginięcie (Vulnerable).

Najbardziej drastycznym przykładem wykorzystania niedźwiedzi dla zabobonów tzw. tradycyjnej medycyny chińskiej są fermy niedźwiedzie, na których pozyskuje się od nich ich żółć. Niedźwiedzie latami, a często swoje całe życie, spędzają w klatkach niewiele większych od nich samych. Na stałe tkwiący w ich ciele metalowy trokar, umożliwiający pobieranie żółci, powoduje ciągły ból i niekończące się infekcje. Szacuje się, że na farmach niedźwiedzi żyje ponad 12,000 tych zwierząt.

Niedźwiedzica himalajska Luna w sanktuarium Free the Bears. fot. Free the Bears

W Azji od 1995 roku działa fundacja Free the Bears, która ratuje niedźwiedzie malajskie i himalajskie z rąk kłusowników, handlarzy i farm. Pomaga władzom ustanowić i egzekwować prawo chroniące ginące gatunki zwierząt, prowadzi badania nad dzikimi niedźwiedziami oraz zajęcia edukacyjne. Fundacja uratowała już ponad 900 niedźwiedzi. Obecnie w ośrodkach rehabilitacji w Kambodży, Laosie, Wietnamie żyje 240 niedźwiedzi. Ich utrzymanie jest niezmiernie kosztowne: najpierw wymagają zabiegów operacyjnych i leczenia, następnie rehabilitacji.

Co robimy?

Fundacja DODO wspiera projekt ratowania niedźwiedzi w Laosie. Szacuje się, że na fermach żółci przebywa w tym kraju jeszcze ponad 100 zwierząt. Można je odebrać właścicielom, ponieważ władze Laosu zdelegalizowały ich działalność. Problem polega na tym, że w dwóch sanktuariach prowadzonych przed Free the Bears brakuje nowych wybiegów. Koszt nowego, szczęśliwego domu dla jednego niedźwiedzia to 20,000 zł. W 2021 dzięki Wam udało nam się wybudować dwa wybiegi dla niedźwiedzi w Luang Prabang Wildlife Sanctuary w Laosie prowadzonym przez Free the Bears. Dziękujemy! Szczegóły można znaleźć tutaj.

Jeśli chcesz pomóc w budowie wybiegów dla konfiskowanych zwierząt, możesz też wpłacić pieniądze bezpośrednio na konto Fundacji:

z dopiskiem NIEDŹWIEDZIE

Niedźwiedzie himalajskie na wybiegu w sanktuarium Tat Kuang Si Bear Rescue Centre w Laosie. fot. Free the Bears

Bony podarunkowe na Święta

Jeśli nie masz pomysłu na świąteczny prezent i martwisz się, że kolejna para skarpet pod choinką może się komuś nie spodoba, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie.  (więcej…)

Czas na wiosenne wietrzenie szaf!

Dzisiaj świętujemy Dzień Ziemi. Święto to ustanowione zostało, by zwrócić uwagę na to, jak kruche są ekosystemy na naszym globie w zetknięciu z człowiekiem. Jednym z ogromnych obciążeń dla środowiska i jego bioróżnorodności jest przemysł...

Bony podarunkowe na Święta

Podsumowanie WILD RUN 2022

Bieg Wild Run 2022 odbył się po raz szósty w historii. Tegoroczne hasło brzmiało „ratujmy zwierzęta Azji”. Ponad 1100 osób zapisanych na bieg włączyło się w tym roku w akcję biegu charytatywnego w dniu 9...

Noc w klatce by ratować niedźwiedzie!

Ekipa Fundacji Zoo Wrocław Dodo spędzi w ciasnych klatkach noc z 29 na 30 maja. Chcemy zwrócić uwagę na koszmarne warunki w jakich ponad 10 000 niedźwiedzi malajskich i himalajskich spędza całe swoje życie na...

Wybudowaliśmy wybieg dla niedźwiedzi!

Dzięki Wam udało nam się wybudować wybieg dla niedźwiedzi w Luang Prabang Wildlife Sanctuary w Laosie prowadzonym przez Free the Bears. Dziękujemy! (więcej…)