Program ochrony manatów afrykańskich

Nazwa gatunku: MANAT AFRYKAŃSKI Nazwa naukowa: Trichechus senegalensis Kraj: Senegal Strona projektu: www.africanaquaticconservation.org   Manat afrykański (Trichechus senegalensis) jest wciąż bardzo słabo poznanym ssakiem wodnym z rodziny manatowatych. Żyje zarówno w Oceanie Atlantyckim jak i w wodach wpływających do niego rzek Afryki Zachodniej. Mimo iż jest to duże zwierzę ważące ok. 500kg, jest bardzo rzadko dostrzegane, gdyż

Nazwa gatunku: MANAT AFRYKAŃSKI
Nazwa naukowa: Trichechus senegalensis

Kraj: Senegal

Strona projektu: www.africanaquaticconservation.org

Manat afrykański (Trichechus senegalensis) jest wciąż bardzo słabo poznanym ssakiem wodnym z rodziny manatowatych. Żyje zarówno w Oceanie Atlantyckim jak i w wodach wpływających do niego rzek Afryki Zachodniej. Mimo iż jest to duże zwierzę ważące ok. 500kg, jest bardzo rzadko dostrzegane, gdyż najczęściej żeruje w mętnych wodach, bogatych w roślinność. Jego ulubionym pokarmem jest trawa morska, jednak niedawno naukowcy odkryli, że manaty afrykańskie gustują również w małżach i niewielkich rybach.

ŚWIĘTA DLA MANATA AFRYKAŃSKIEGO

Kup bon podarunkowy
o wartości 70 zł
i pomóż ratować manaty!

Aby zakupić bon prosimy dokonać wpłaty odpowiedniej kwoty (przycisk PRZEKAŻ DAROWIZNĘ powyżej) i podać w formularzu darowizny swój adres e-mail. Bon wyślemy na podany adres e-mail.

Chcesz pomóc innym zwierzętom – kliknij tutaj!

Wraz z wrocławskim Zoo wspieramy projekt badawczy prowadzony w Senegalu przez African Aquatic Conservation Fund. Manaty afrykańskie są gatunkiem zagrożonym wyginięciem, ponieważ często padają ofiarą kłusowników. Zagrażają im też zmiany klimatyczne oraz regulacja rzek, wzdłuż których migrują. Zoo Wrocław i działająca przy nim Fundacja DODO są fundatorami badań i ochrony manatów w rejonie rzeki Casamance w południowym Senegalu. Rejon ten do niedawna objęty był konfliktem na tle etnicznym. Chcemy pomóc rdzennym mieszkańcom tego regionu chronić manaty i inne zwierzęta zamieszkujące te dziewicze tereny. Pomóc im zrozumieć, że nie z kłusownictwa, ale z rozwoju turystyki mogą lepiej żyć. Projekt zakłada edukację ekologiczną dzieci i dorosłych oraz odbudowę centrum i wieży obserwacyjnej, które przyciągną turystów. Z wieży będzie można podziwiać nie tylko manaty, ale również delfiny.

Jeżeli chcecie Państwo pomóc nam ratować manaty prosimy o wpłaty na specjalnie przez nas otwarte konto bankowe:
z dopiskiem MANATY
Całość pieniędzy zostanie przeznaczona na pomoc w ratowaniu manatów.