Program ochrony okapi

Nazwa gatunku: OKAPI Nazwa naukowa: Okapia johnstoni Kraj: Kongo Strona projektu: www.okapiconservation.org ŚWIĘTA DLA OKAPI Kup bon podarunkowy o wartości 70 zł i pomóż ratować okapi! Aby zakupić bon prosimy dokonać wpłaty odpowiedniej kwoty (przycisk PRZEKAŻ DAROWIZNĘ powyżej) i podać w formularzu darowizny swój adres e-mail. Bon wyślemy na podany adres e-mail. Chcesz pomóc innym zwierzętom –

Nazwa gatunku: OKAPI
Nazwa naukowa: Okapia johnstoni

Kraj: Kongo

Strona projektu: www.okapiconservation.org

ŚWIĘTA DLA OKAPI

Kup bon podarunkowy
o wartości 70 zł
i pomóż ratować okapi!

Chcesz pomóc innym zwierzętom – kliknij tutaj!

Okapi jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem, a jego populacja ciągle maleje. Wspólny przodek okapi i żyrafy żył około 16 milionów lat temu. Ten przodek, znany jako Canthumeryx, miał wydłużoną szyję, (jak wynika z badań opublikowanych w 2015 roku w czasopiśmie Royal Society Open Science). Po Canthumeryxie drzewo genealogiczne podzieliło się na dwie gałęzie, z przodkami żyrafy po jednej stronie i prekursorami okapi po drugiej. Podczas gdy szyje przodków żyrafy z czasem wydłużały się, zwierzęta po stronie okapi miały krótsze szyje. Okapi to jeden z najstarszych ssaków, który przetrwał na Ziemi na Ziemi – znany jest w świecie zachodnim dopiero od początku XX wieku. To stworzenie nieśmiałe, nieuchwytne i prawie niemożliwe do zaobserwowania na wolności. Dla Demokratycznej Republiki Konga, która jest wyjątkowym miejscem, gdzie występuje wiele endemicznych gatunków, okapi jest symbolem narodowym i kulturowym i jest chronione od 1933 roku.

Okapi z bliznami po spotkaniu z lampartem w dżungli Kongo, zdjęcie z fotopułapki Okapi Conservation Project
Dwa okapi w zaroślach. Kongo, Afryka

Zagrożenia

Najpoważniejszym zagrożeniem dla gatunku jest szeroko pojęta działalność człowieka. Okapi jest całkowicie zależne od lasu, a wylesianie wraz z kłusownictwem i wydobyciem metali doprowadziło gatunek ,,na skraj przepaści”. Populacja spadła o ponad 50% w ciągu zaledwie trzech pokoleń (ok 15 lat). Okapi zostały oficjalnie sklasyfikowane jako “zagrożone” przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN).

Co robimy?

Wspieramy finansowo Okapi Conservation Project, który działa w sercu Demokratycznej Republiki Konga. Jego celem jest ochrona naturalnego siedliska okapi i rdzennych pigmejów Mbuti żyjących w rezerwacie Okapi Wildlife Reserve. Rezerwat, wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa, jest jednym z najbardziej zróżnicowanych biologicznie obszarów w całej Afryce. Prowadzone w nim modelowe programy w zakresie zrównoważonego rozwoju i gospodarowania promują bioróżnorodności regionu i przetrwanie rodzimych gatunków, takich jak okapi, które są w coraz większym stopniu zagrożone niszczeniem siedlisk i nielegalną działalnością człowieka.

Oddaj telefon – ratuj zwierzaki

Przy tej okazji pragniemy Wam przypomnieć o akcji zbierania telefonów komórkowych. Do produkcji telefonów używa się cennych i rzadkich metali. To tantal, złoto, wolfram i cyna. Ich wydobycie rośnie i niszczy naturalne środowisko. Tantal służy do produkcji bardzo małych kondensatorów niezbędnych do działania prawie wszystkich urządzeń elektronicznych (w tym telefonów komórkowych i komputerów). Uzyskuje się go z rudy koltanu wydobywanej w Demokratycznej Republice Konga czyli w ostatnim miejscu występowania okapi.

Prosimy: nie wyrzucaj starych telefonów komórkowych! Poddaj je recyklingowi, a tym samym przyczynisz się do spadku popytu na wydobycie.