Program ochrony wilków w Polsce

Nazwa gatunku: WILK SZARY Nazwa naukowa: Canis lupus Kraj: Polska Strona projektu: www.polskiwilk.org.pl   Wilk szary jest największym przedstawicielem rodziny psowatych występującym na naszym kontynencie. Po II wojnie światowej był w Polsce tępiony. Wiedza o korzystnym oddziaływaniu wilka na środowisko przegrywała z zabobonami. ŚWIĘTA DLA WILKA SZAREGO Kup bon podarunkowy o wartości 70 zł i pomóż ratować

Nazwa gatunku: WILK SZARY
Nazwa naukowa: Canis lupus

Kraj: Polska

Strona projektu: www.polskiwilk.org.pl

ŚWIĘTA DLA WILKA SZAREGO

Kup bon podarunkowy
o wartości 70 zł
i pomóż ratować wilki!

Aby zakupić bon prosimy dokonać wpłaty odpowiedniej kwoty (przycisk PRZEKAŻ DAROWIZNĘ powyżej) i podać w formularzu darowizny swój adres e-mail. Bon wyślemy na podany adres e-mail.

Chcesz pomóc innym zwierzętom – kliknij tutaj!

Po latach wysiłków ze strony ekologów, w 1998 roku został objęty ochroną na terenie całego kraju. W tym czasie na naszych ziemiach żyło zaledwie 470 tych drapieżników! Kolejnym krokiem w ocaleniu wilka było podniesienie statusu ochrony do całkowitej w roku 2004. Oznacza to, że zabronione jest ich zabijanie, okaleczanie, chwytanie, przetrzymywanie, niszczenie nor i wybieranie z nich szczeniąt. Bez odpowiedniego zezwolenia nie wolno przechowywać i sprzedawać skór i innych fragmentów martwych osobników. Ponadto można tworzyć dla nich strefy ochronne wokół miejsc rozrodu. Ścisła ochrona przyniosła bardzo dobre efekty!

Dorosły wilk w naturze, sylwetka z boku. fot. Andrzej Adamczewski - Stowarzyszenie dla Natury Wilk
Ziejący wilk szary, wilcze zęby Zoo Wrocław

Od 2005 roku notuje się wzrost populacji wilka w Polsce, obecnie szacuje się jego liczebność na około 2000 osobników. Wilki z Polski migrują na zachód Europy do Niemiec, a nawet Danii i Holandii, gdzie nie były obserwowane przez kilkaset lat! Nie oznacza to, że wilk jest uratowany… Ciągle rosnąca populacja ludzka, rozwój miast i dróg, kolizje drogowe, wycinanie lasów, kłusownictwo, ciągle zagrażają wilkom.

Co robimy?

Pomagamy Stowarzyszeniu dla Natury „Wilk” w projekcie badawczym w Borach Dolnośląskich oraz w akcji edukacyjnej mającej na celu przekonanie ludzi, że wilki nie są dla człowieka zagrożeniem.  Jest bowiem dokładnie odwrotnie…

Bony podarunkowe na Święta

Jeśli nie masz pomysłu na świąteczny prezent i martwisz się, że kolejna para skarpet pod choinką może się komuś nie spodoba, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie.  (więcej…)