pałaneczka karłowata z Wyspy Kangura fot. Pat Hodgens Aktualności,Australia

„Ekscytujące” znalezisko daje naukowcom nadzieję, że pałaneczki karłowate przetrwały pożary w Australii

Hej, spójrzcie, przetrwałam!

Niedawne odkrycie dało nadzieję, że niszczycielskie pożary buszu w Australii, nie sprawiły, że zniknęła całkowicie grupa najmniejszych oposów.W tym miesiącu naukowcy znaleźli pałaneczkę karłowatą na Wyspie Kangura, co jest pozytywnym znakiem, że ten wyjątkowy gatunek nadal tam żyje.

Dotąd sądzono, że ssak zniknął z tej południowoaustralijskiej wyspy. Ważąca 6-10 g pałaneczka karłowata występuje w południowo-wschodniej Australii i na Tasmanii. Organizacja Kangaroo Island Land for Wildlife przeszukała 20 stanowisk na wyspie. Akcja zaczęła się jeszcze w październiku i odbyła się w turach; fundusze pozyskano z rządowego Wildlife and Habitat Bushfire Recovery Program.

Teraz, gdy wiadomo, że pałaneczki występują na Wyspie Kangura, można powrócić np. do analiz danych z kamer i sprawdzić, czy nie widać tam kolejnych przedstawicieli gatunku.

pałaneczka karłowata z Wyspy Kangura fot. Pat Hodgens

Trzymamy kciuki!

Jesteśmy dumni, że pomogliśmy ratować zwierzęta z pożarów w Australii!

pałaneczka karłowata fot. Kangaroo Island Land for Wildlife