Projekt ochrony tygrysa sumatrzańskiego

Nazwa gatunku: TYGRYS SUMATRZAŃSKI Nazwa naukowa: Panthera tigris sumatrae Kraj: Indonezja Strona projektu: www.conservewildcats.org Tygrysy sumatrzańskie są gatunkiem krytycznie zagrożonym wyginięciem. W środowisku naturalnym pozostało ich zaledwie około 400! Jeśli nie podejmiemy działań, temu niezwykle rzadkiemu wielkiemu kotu grozi nieuchronne wymarcie. ŚWIĘTA DLA TYGRYSA Kup bon podarunkowy o wartości 70 zł i pomóż ratować tygrysy!

Nazwa gatunku: TYGRYS SUMATRZAŃSKI
Nazwa naukowa: Panthera tigris sumatrae

Kraj: Indonezja

Strona projektu: www.conservewildcats.org

ŚWIĘTA DLA TYGRYSA

Kup bon podarunkowy
o wartości 70 zł
i pomóż ratować tygrysy!

Aby zakupić bon prosimy dokonać wpłaty odpowiedniej kwoty (przycisk PRZEKAŻ DAROWIZNĘ powyżej) i podać w formularzu darowizny swój adres e-mail. Bon wyślemy na podany adres e-mail.

Chcesz pomóc innym zwierzętom – kliknij tutaj!

Tygrys sumatrzański jest najmniejszym podgatunkiem tygrysa. Dorosły samiec waży około 140 kg, samica zaledwie 90 kg. Zarówno masa ciała, jak i ciemniejsze i gęściej rozmieszczone prążki są adaptacją do życia w tropikalnym lesie deszczowym. Gatunek ten wiedzie samotniczy tryb życia, samicę można zobaczyć w towarzystwie samca jedynie w okresie rui, a następnie z potomstwem, które pozostaje z matką przez 2 lata. Tygrysy sumatrzańskie są znakomitymi łowcami, polują na dużą i małą zwierzynę (np. tapiry, dzikie świnie, jelenie). Fantastycznie czują się w wodzie, więc często w ich diecie pojawiają się ryby.

Skamieliny szczątków tygrysów w Chinach pokazują, że gatunek ten istnieje już od 2 milionów lat! Niestety największym zagrożeniem dla ich dalszego przetrwania jest działalność człowieka, w szczególności kłusownictwo. Tak zwana tradycyjna medycyna chińska przypisuje niezliczone korzyści ze spożywania wina z kości tygrysów, co oczywiście pozbawione jest jakichkolwiek podstaw medycznych. Tygrysy wpadają też w sidła masowo zakładane przez kłusowników dla upolowania innych gatunków zwierząt na Sumatrze. Kolejnym zagrożeniem jest utrata i fragmentacja siedlisk. Naturalnym środowiskiem tygrysów sumatrzańskich były kiedyś niziny i płaskowyże, jednakże ze względu na rozwój plantacji na tych terenach (palmy olejowej i kawy) „wycofały się” w górzyste tereny Sumatry.

Co robimy?

Wspieramy wraz z wrocławskim zoo program ochrony tygrysów na Sumatrze w Parku Narodowym Kerinci Seblat prowadzony przez WildCats Conservation Alliance. W parku tym żyje obecnie 33% światowej populacji tych zwierząt, więc wszelkie działania ochroniarskie ratują ten gatunek od zagłady. Dzięki naszemu wsparciu możliwe jest patrolowanie parku, zapobieganie kłusownictwu, usuwania wnyków (w ostatnich latach aresztowano 70 kłusowników!). Prowadzone są też rozmowy z lokalna ludnością oraz władzami, mające na celu zmniejszenie kłusownictwa i znalezienia alternatywnych źródeł zarobkowania.

Jeżeli chcecie Państwo pomóc nam ratować tygrysy sumatrzańskie,  prosimy o wpłaty na nasze konto bankowe:

z dopiskiem tygrysy

Całość pieniędzy zostanie przeznaczona na ratowanie tygrysów sumatrzańskich! Dziękujemy!

Bony podarunkowe na Święta

Jeśli nie masz pomysłu na świąteczny prezent i martwisz się, że kolejna para skarpet pod choinką może się komuś nie spodoba, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie.  (więcej…)

Zoo i Dodo na ratunek tygrysom

Serdecznie zapraszamy na spotkanie Zoo i Dodo na ratunek tygrysom, które odbędzie się 13 stycznia 2023r. (więcej…)