Program ochrony żółwi błotnych w Wielkopolsce

Nazwa gatunku: ŻÓŁW BŁOTNY Nazwa naukowa: Emys orbicularis Kraj: Polska Strona projektu: www.magazyn.salamandra.org.pl/m39a17.html   Żółwie błotne, będące jedynymi naturalnie występującymi żółwiami w Polsce, są objęte ścisłą ochroną w naszym kraju od 1935 roku. Mimo ochrony nadal są sklasyfikowane w „Polskiej czerwonej księdze zwierząt” jako gatunek bardzo wysokiego ryzyka, zagrożony wyginięciem. Populacja żyjąca w Wielkopolsce jest szczególnie

Nazwa gatunku: ŻÓŁW BŁOTNY
Nazwa naukowa: Emys orbicularis

Kraj: Polska

Strona projektu: www.magazyn.salamandra.org.pl/m39a17.html

Żółwie błotne, będące jedynymi naturalnie występującymi żółwiami w Polsce, są objęte ścisłą ochroną w naszym kraju od 1935 roku. Mimo ochrony nadal są sklasyfikowane w „Polskiej czerwonej księdze zwierząt” jako gatunek bardzo wysokiego ryzyka, zagrożony wyginięciem. Populacja żyjąca w Wielkopolsce jest szczególnie cenna i mało znana.

ŚWIĘTA DLA ŻÓŁWIA BŁOTNEGO

Kup bon podarunkowy
o wartości 30 zł
i pomóż ratować żółwie!

Aby zakupić bon prosimy dokonać wpłaty odpowiedniej kwoty (przycisk PRZEKAŻ DAROWIZNĘ powyżej) i podać w formularzu darowizny swój adres e-mail. Bon wyślemy na podany adres e-mail.

Chcesz pomóc innym zwierzętom – kliknij tutaj!

W środowisku naturalnym może żyć nawet do 110 lat. Żółw błotny jest gatunkiem nizinnym, a jego środowiskiem jest woda, którą opuszczają tylko samice w celu złożenia jaj. Zamieszkuje nieduże, zarastające jeziorka, leśne oczka wodne, bagna, gęsto zarośnięte i trudno dostępne starorzecza, duże stawy oraz wolno płynące rzeczki z gęstą roślinnością.

Jest drapieżnikiem, poluje i odżywia się wyłącznie pod wodą. Zjada owady wodne i ich larwy, ślimaki, małże, kijanki, żaby, małe ryby. Nie gardzi też podliną. Mniejszą zdobycz połyka w całości, a większą chwyta szczękami i rozrywa pazurami. Sam jest zjadany przez jenoty, wydry, lisy i borsuki.

Żółw błotny Kryśka. Fot. Borys Kala - PTOP Salamandra
Żółw błotny odpoczywający na pniu drzewa we wodzie

Kiedyś żółwie błotne występowały na wszystkich nizinach w Polsce. Obecnie można je spotkać jedynie w parkach narodowych i rezerwatach przyrody.

Co im zagraża?

Podstawową przyczyną wymierania żółwi błotnych w Europie i w Polsce jest rozwój rolnictwa oraz masowo i źle prowadzona melioracja. Zanieczyszczenie wód oraz konkurencja o pokarm i tereny lęgowe ze strony gatunków inwazyjnych – np. żółwi ozdobnych, które za naszą sprawą – ludzi, lądują często w okolicznych stawach i rzekach, przyczyniają się również do zanikania gatunku w Europie.

Co robimy?

Wspieramy finansowo program ochrony żółwia błotnego CHELONIA prowadzony przez Polskie Towarzystwo Ochrony Przyrody „Salamandra”. Nasz wsparcie pomaga:

– przeprowadzać codzienny monitoring telemetryczny od maja do lipca i regularne kontrole stanowiska aż do wiosny kolejnego roku,
– zabezpieczać komory lęgowe przed zniszczeniem (znakowanie, montaż siatek, edukacja rolników),
– przeprowadzać odłowy w celu nałożenia nadajników i monitoring populacji również w nowych miejscach, w których zlokalizowano lub podejrzewa się obecność żółwi,
– uzupełniać braki sprzętowe (spodniobuty niszczą się, od chodzenia po bagnach, potrzeba zasilania solarnego do fotopułapek, odbiorniki telemetryczne wymagają napraw i regulacji).

Kolaż zdjęć z Programu Chelonia PTOP Salamandra

Żółw błotny to jedyny żółw żyjący w Polsce. Chcesz pomóc mu przetrwać?

Możesz wpłacić pieniądze na konto Fundacji:
z dopiskiem ŻÓŁWIE

Zoo i Dodo na ratunek żółwiom błotnym

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w wakacyjnym spotkaniu „Zoo i Dodo na ratunek”, które odbędzie się we wrocławskim zoo w piątek 13 lipca. Będzie to wyjątkowe spotkanie z rodzimą fauną i jej badaczami i obrońcami!...