Aktualności,Dodo,Na ratunek,Nietoperze

Zoo i Dodo na ratunek nietoperzom

Zapraszamy na spotkanie Zoo i Dodo na ratunek nietoperzom, które odbędzie się 20 maja 2022r.

Chętnych do udziału w tym wyjątkowym spotkaniu prosimy o wpłatę darowizny na specjalne konto Fundacji Zoo Wrocław Dodo: 89 1020 5226 0000 6102 0547 2040 z dopiskiem DAROWIZNA – NIETOPERZE. Pieniądze w całości przekażemy na projekty ochrony nietoperzy prowadzone przez TOP “Nietoperek”.

Na świecie zidentyfikowano ok. 1 400 gatunków nietoperzy. To znaczy, że mniej więcej co piąty ssak to nietoperz. W Polsce występuje 27 gatunków nietoperzy i wszystkie są pod ochroną. Niektóre gatunki kilkadziesiąt lat temu były na skraju wyginięcia. Do takiej sytuacji doprowadziło najprawdopodobniej stosowanie na masową skalę toksycznych środków owadobójczych w rolnictwie, w połączeniu z kilkoma innymi czynnikami (m.in. silnym przekształcaniem krajobrazu przez człowieka).

Obecnie z europejskimi nietoperzami nie jest już tak tragicznie, jednak cały czas są one w trakcie odbudowywania swoich populacji sprzed kilkudziesięciu lat i wciąż grożą im różne niebezpieczeństwa. W miejsce dawnych zagrożeń pojawiają się nowe, wcześniej nieznane lub mające kiedyś małe znaczenie. Dlaczego tak się dzieje i co najbardziej zagraża nietoperzom? Dowiemy się tego na wykładzie doktora Grzegorza Apoznańskiego z Towarzystwa Ochrony Przyrody “Nietoperek”. Prelekcja odbędzie się w sali audytoryjnej w Afrykarium o godzinie 18:00. Przed wykładem zapraszamy na spotkanie z nietoperzami wrocławskiego zoo – rudawkami oraz młotogłowami. Zbiórka o godzinie 17:00 przy pawilonie Madagaskaru.

Wejście do zoo przez bramę służbową od godz. 16.00.

Serdecznie zapraszamy!