Aktualności,Hutan,Manul,Pantera śnieżna

Ratujmy dzikie koty

Dzień Kota

17 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kota! W tym doniosłym dla wszystkich właścicieli kocich piękności dniu, pamiętajmy o ich dzikich kuzynach.

Do rodziny kotowatych (Felidae), oprócz kota domowego Felis catus, należy jeszcze 40 gatunków. Niestety ze względu na polowania i kurczenie się środowiska naturalnego większości tych pięknych drapieżników grozi zagłada.

Nasza fundacja wspiera projekty ratowania trzech gatunków kotowatych żyjących w Azji.

Dziki kot z Azji? Na myśl chyba od razu przychodzi: tygrys, oczywiście! Jednak w cieniu pręgowanego łowcy, pomrukuje ogromna kocia różnorodność charakterów i wzorów. Poznajcie koty, te zwykle pomijane i zapomniane, którym pomaga Fundacja Dodo! Może i Wy się zakochacie? 😉

Duch gór

Zima i śnieg to szczególny czas dla prawdziwej zimowej gwiazdy – pantery śnieżnej, zwanej także irbisem.
Pantera śnieżna o niesamowicie długim (i puchatym!) ogonie przez lata stanowiła tajemnicę i była bardziej zjawą niż kotem. Niestety, ta ulotność kończyła się na czarnym rynku – do 2016 roku średnio jedna pantera śnieżna dziennie traciła życie przez kłusownictwo.

Okazuje się, że działalność ludzi może zagrozić nawet „duchowi”. Około 6 tysięcy panter śnieżnych wędruje jeszcze po kamienistych ścieżkach, rzuca się w szaleńcze pościgi za zdobyczą na pionowych zboczach i stara się wychować nowe pokolenie żyjące niemal w chmurach. Ale jej przyszłość jest za mgłą.

Duch lasu

We mgle żyje jeszcze jeden nieuchwytny kot. Samotne wędrówki po Dachu Świata zamienił na taniec w koronach drzew. Pantera mglista, bo o niej mowa, swoje życie związała z lasami Azji. Jej kuzynka, pantera sundajska, mieszka w lasach na Sumatrze i Borneo. Fundacja Dodo wspiera projekt Hutan, który chroni między innymi właśnie te tajemnicze koty. Chroniąc pantery, chronimy także cały bogaty ekosystem lasów Azji oraz naszą przyszłość.

Stepowy łowca

Ostatnim z naszej trójki tajemniczych kotów Azji jest manul – łowca, którego coraz częściej nie trzeba przedstawiać. Charakterystycznym wyrazem pyszczka, manul zapewnił sobie obecność w naszej (pop)kulturze, szczególnie tej alternatywnej i ekstrawaganckiej. Manul uwielbia skały i samotność, natomiast bardzo nie lubi sąsiadów (lisy, drapieżne ptaki, coraz częściej zdziczałe psy) oraz ludzi, którzy polują na niego dla futra i/lub zabijają szczekuszki, które są dla niego kluczem do przetrwania na niegościnnych, surowych wyżynach i w górach.

Na świecie jest miejsce dla nieznanych kotów Azji, choć ich przyszłość jest niepewna. Jak widzicie, to zwierzęta nie tylko o barwnym charakterze, ale także gatunki ważne dla ekosystemów. Chroniąc je, chronimy inne zwierzęta oraz ludzi – lokalnych mieszkańców oraz nas! Fundacja Dodo wspiera projekty, mające realny wpływ na ochronę panter śnieżnych, mglistych i manuli. Razem możemy zapewnić tajemniczym kotom Azji jutro!

Prezent dla Twojego kota

Wesprzyj nasze działania, podaruj swojemu kotu wyjątkowy prezent: zabawkę wykonaną z filcu z wełny owczej w górach Mongolii. Lokalna ludność wytwarzając te zabawki, nie musi polować na pantery śnieżne… Twój kot poczuje dzikość i jedność z panterami! Aby zdobyć prezent dla Twojego kota odwiedź naszą zrzutkę – kliknij tu!

Artykuł powstał we współpracy z Sylwią Szerszeń