Program ochrony pantery śnieżnej

Nazwa gatunku: PANTERA ŚNIEŻNA - IRBIS Nazwa naukowa: Panthera uncia Kraje: Afganistan, Bhutan, Chiny, Indie, Kazachstan, Kirgistan, Mongolia, Nepal, Pakistan, Tadżykistan, Rosja, Uzbekistan Strona projektu: www.snowleopard.org   Enigmatyczny łowca zamieszkujący Himalaje, Wyżynę Tybetańską i góry Azji Centralnej. Przepiękne futro chroniące irbisy przed surowym klimatem stało się jego największym przekleństwem. To właśnie kłusownictwo i rozwój pasterstwa

Nazwa gatunku: PANTERA ŚNIEŻNA – IRBIS
Nazwa naukowa: Panthera uncia

Strona projektu: www.snowleopard.org

Enigmatyczny łowca zamieszkujący Himalaje, Wyżynę Tybetańską i góry Azji Centralnej. Przepiękne futro chroniące irbisy przed surowym klimatem stało się jego największym przekleństwem. To właśnie kłusownictwo i rozwój pasterstwa w wysokich górach Azji są największymi zagrożeniami dla istnienia tego gatunku.

Pantera śnieżna w Zoo Wrocław

Irbis jest doskonale przystosowany do życia w skrajnie surowym środowisku. Gęste futro doskonale chroni przed zimną temperaturą oraz kamufluje zwierzę. Białokremowa lub szarawa sierść z czarnymi i ciemnobrunatnymi cętkami powoduje, że jest bardzo trudny do zaobserwowania na skałach i śniegu.

Pantery śnieżne są stosunkowo małymi przedstawicielami rodzaju Panthera . Długość ich ciała to 86–125 cm, długi i gruby ogon może mierzyć nawet 105 cm. Ważą do 52 kg (samice są mniejsze i lżejsze od samców). Mają krępe i dość krótkie łapy, co ułatwia im poruszanie się po skałach.

Do niedawna irbisy były nieuchwytne dla badaczy i fotografów. Dopiero zastosowanie fotopułapek umożliwiło uwiecznienie tych pięknych i bardzo skrytych kotów w naturze. Są aktywne dniem i o zmierzchu. Żyją samotniczo, jedynie w okresie godowym można je zaobserwować w parach. Samica sama wychowuje potomstwo, na ogół rodzi 2 – 3 młode. W ogrodach zoologicznych obserwowano większe mioty. Polują głównie na ssaki kopytne takie jak koziorożce, markury, dziki, nachury, tary i piżmowce syberyjskie. Nie gardzą a także mniejszymi ofiarami takimi jak świstaki czy ptaki. Ze względu na zanikanie lodowców pasterze wypasają coraz wyżej swoje zwierzęta domowe, a tym samym wchodzą z nimi na terytoria łowieckie panter. Zdarza się więc, że irbisy polują również na zwierzęta domowe: owce, kozy i bydło.

Pantera śnieżna w Mongolii. Zdjęcie z fotopułapki Snow Leopard Trust

Co robimy?

Wspieramy Snow Leopard Trust w ochronie panter śnieżnych w ich naturalnym środowisku. Działalność tej organizacji polega nie tylko na badaniu tych wspaniałych zwierząt w 12 krajach występowania, ale również na ochronie i edukacji. Finansujemy zakładanie fotopułapek pomagających monitorować obecności panter śnieżnych, ale też program edukacji ludzi zamieszkujących w ich sąsiedztwie. Oferując pracę przy wytwarzaniu rękodzieła artystycznego z filcu, wełny owczej i wielbłądziej, dajemy alternatywne dla kłusownictwa źródło dochodu!

Jeżeli chcecie Państwo pomóc nam ratować pantery śnieżne,  prosimy o wpłaty na nasze konto bankowe:

z dopiskiem: irbis

Całość pieniędzy zostanie przeznaczona na ratowanie panter śnieżnych! Dziękujemy!

Ratujmy dzikie koty

17 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kota! W tym doniosłym dla wszystkich właścicieli kocich piękności dniu, pamiętajmy o ich dzikich kuzynach. (więcej…)

Zoo i Dodo na ratunek panterom

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w pierwszym po wakacjach spotkaniu „Zoo i Dodo na ratunek panterom”, które odbędzie się we wrocławskim zoo w piątek 12 października. (więcej…)
Scroll Up
Koszyk Przedmiot został usunięty. Cofnij
  • No products in the cart.