Aktualności,Dodo,Wild Run

WILD RUN 2021

WILD RUN 2021 - Niech pozostaną dzikie!

Pobiegnij z nami, pomóż przyrodzie – wesprzyj projekty ratowania zwierząt na całym świecie

To już piąta edycja “Dzikiego Biegu”, charytatywnej akcji  organizowanej przez Fundację Dodo i wrocławski ogród zoologiczny. W tym roku z powodu pandemii bieg odbędzie się w formie wirtualnej.

Zawodnicy Wild Run mogą pokonywać wybrany przez siebie dystans (1km, 5km lub 10km) indywidualnie, w miejscu i czasie dla siebie dogodnym.

Zapraszamy do zakupu pakietów startowych – podstawowy pakiet startowy zawiera: drukowany i elektroniczny numer startowy, medal, dyplom elektroniczny oraz płócienną torbę tegorocznej edycji biegu. Dodatkowo można zakupić pakiet rozszerzony, w którym oferujemy:

– wysokiej jakości, białą, techniczną koszulkę z nadrukiem z przodu, w trzech wariantach graficznych (lemur katta, fenek, żółw promienisty)
– chustę typu komin w trzech wariantach graficznych
– dodatkowe wsparcie Fundacji Dodo – 10, 50 lub 100 zł

CEL BIEGU

Coraz więcej gatunków zwierząt zagrożonych jest wyginięciem z powodu nielegalnego handlu – ponieważ modne staje się posiadanie ich w domach, hotelach, pseudo ogrodach zoologicznych.

Snobizm posiadania egzotycznego zwierzęcia w domu, bo „zwykłego” psa może mieć każdy, powoduje odławianie z natury tysięcy żółwi, ptaków śpiewających, lori czy fenków. Wiele z tych zwierząt jest bardzo trudnych w hodowli i uciążliwych dla domowników, więc nie żyją długo lub przechodzą z rąk do rąk, są konfiskowane.

Wielkim zagrożeniem jest również nieodpowiedzialna turystyka – chęć robienia sobie zdjęć z dzikimi zwierzętami, przejażdżki na słoniach czy pływanie z delfinami. Turyści fotografujący się z lemurem, lori, fenkiem, tygrysem, orangutanem czy jakimkolwiek innym dzikim zwierzęciem nie zastanawiają się skąd jest to zwierzę. A w znakomitej większości jest złapane w naturze, przetrzymywane w koszmarnych warunkach. Aby nie ugryźć, podrapać czy ukąsić zwierzęta do takich celów są okaleczane. Wyrywa się im zęby, pazury, usuwa gruczoły jadowe, podaje środki uspokajające.

Drastycznym przykładem znęcania się nad zwierzętami są przejażdżki na słoniach. Słonie są bardzo niebezpiecznymi, niezależnymi zwierzętami, które „łamie się” aby chciały pracować przy wyrębie lasu czy wożeniu turystów. Zwierzęta wykorzystywane w turystyce nie żyją długo, więc za chwilę kolejne dzieli ich los.

Problem nie dotyczy wyłącznie dalekich krajów. Internet potęguje wykorzystywanie zwierząt i niestety każdy z nas, często nieświadomie, nawet nie kupując nielegalnie zwierząt przyczynia się do ich cierpienia i nielegalnego handlu, udostępniając, lajkując czy oglądając zdjęcia i filmy z ich udziałem. Tysiące, czy nawet miliony odsłon filmików na których zwierzęta cierpią…

Lori trzymające parasolkę lub podnoszące łapki do góry to nie dowód jego dobrej zabawy, lecz przerażenia. Kąpiel małego fenka w umywalce to przejaw bestialstwa, a nie dbałości, przecież to zwierzę pustynne nigdy nie zażywające kąpieli. Tak długo dopóki będą chętni by za te „atrakcje” zapłacić, oglądnąć w internecie, udostępnić, polajkować, tak długo nielegalny handel będzie się rozwijał i zagrażał istnieniu całych gatunków. Dlatego chcemy zwrócić Państwa uwagę na ten problem, o którym zdaje się niewiele osób wie. Dzikie zwierzęta nie są zabawkami, NIECH POZOSTANĄ DZIKIE!

Pandemia pogorszyła sytuację. Nielegalny handel nie zmalał, jak niektórym mogłoby się wydawać, lecz przeniósł się do internetu. Ludzie w krajach rozwijających się stracili legalną pracę i część z nich zajęła się kłusownictwem i nielegalnym handlem zwierzętami.

Kogo dokładnie wspieramy?

W tym roku dochód z biegu przyczyni się do ratowania ginących gatunków zwierząt zagrożonych nielegalnym handlem. Poza zyskiem z biegu jaki zostanie przekazany na ten cel możesz dodatkowo wesprzeć fundację kwotą 10, 50 lub 100 zł, która pomoże następującym projektom:

Reniala – stowarzyszenie działające na Madagaskarze, ratujące lemury z nielegalnego handlu i przywracające je do środowiska naturalnego. Pomagamy utrzymać lemury w ośrodku rehabilitacji, wsparliśmy też założenie ogródka warzywnego, który dostarcza zwierzętom świeżych warzyw i owoców, których ceny drastycznie rosną, a dostępność maleje na Madagaskarze ze względu na zmiany klimatyczne – czytaj dalej

Hutan – projekt badający i chroniący orangutany, słonie, pantery mgliste, niedźwiedzie malajskie na plantacjach palmy olejowej na Borneo. Pomagamy tworzyć i monitorować korytarze ekologiczne umożliwiające koegzystencję dzikich zwierząt i plantacji palmy oleistej – czytaj dalej

Katala – fundacja ratująca ginące, endemiczne gatunki zwierząt na Palawanie min. kanczyle filipińskie, dzioborożce filipińskie, żółwie leśne palawańskie oraz pangoliny. Pomagamy monitorować populację żółwi wypuszczonych po wielkiej konfiskacie z 2015 roku – czytaj dalej

African Chelonian Institute – instytucja zajmująca się w Afryce Zachodniej ratowaniem zagrożonych nielegalnym handlem gatunków żółwi. Pomagamy w budowie wybiegów, hodowli żółwi pustynnych i pelomeduzy Adansona, które są wypuszczane do środowiska naturalnego. Wspieramy też działania edukacyjne chroniące żółwie morskie – czytaj dalej

Turtle Survival Alliance – organizacja chroniąca żółwie na całym świecie, w tym na Madagaskarze. Pomagamy utrzymać żółwie promieniste masowo konfiskowane kłusownikom i przemytnikom – czytaj dalej

Kukang – projekt chroniący lori na Sumatrze przed kłusownictwem i nielegalnym handlem związanym z rozwojem turystyki i modą na trzymanie tych chronionych zwierząt w domach. Finansujemy zatrudnienie strażników przyrody patrolujących lasy na Sumatrze – czytaj dalej

Lori kukang - Wild Run. fot. Kukang Rescue Program

Fenki – wrocławskie zoo koordynuje program hodowli w europejskich ogrodach zoologicznych (EEP) i prowadzi działania edukacyjne mające na celu zaprzestania kłusownictwa i nielegalnej hodowli. Prowadzimy działania edukacyjne nie tylko w europejskich ogrodach zoologicznych, ale również w Maroku i Tunezji – czytaj dalej

Prigen Conservation Breeding Ark – projekt ratowania endemicznej fauny Jawy poprzez ochronę w środowisku naturalnym i hodowlę zachowawczą. Pomagamy w budowie wybiegów i hodowli łaskunków jawajskich zagrożonych nielegalnym handlem, w tym handlem do produkcji kawy kopi luwak – czytaj dalej