Aktualnosci

WILD RUN 2020

WILD RUN 2020 #WildRun #PoczujZewNatury

Pobiegnij z nami, pomóż przyrodzie – wesprzyj projekty ratowania zwierząt w Azji Południowo-Wschodniej!

To już czwarta edycja “Dzikiego Biegu”, charytatywnej akcji  organizowanej przez Fundację Dodo i wrocławski ogród zoologiczny. W tym roku z powodu pandemii bieg odbędzie się w innej formie – wirtualnej.

Zawodnicy będą pokonywać swój dystans (1km, 5km lub 10km) indywidualnie, w miejscu i czasie dla siebie dogodnym.

CEL BIEGU

Azja Południowo-Wschodnia boryka się z ogromnymi problemami zachowania bioróżnorodności. Wielu występującym tam zwierzętom grozi zagłada. Rosnąca populacja ludzka, kłusownictwo i nielegalny handel dzikimi zwierzętami powodują gwałtowny spadek liczebności wielu gatunków. Wybuch pandemii koronawirusa, związany ściśle z nielegalnym handlem zwierzętami, przyspieszył ten proces. Ludzie znaleźli się bez pracy i środków do życia, z tego powodu zajęli się niestety kłusownictwem. Organizacje, ratujące ginące gatunki zwierząt, znalazły się w bardzo trudnej sytuacji finansowej. Przez miesiące były zamknięte dla zwiedzających, nie można było organizować imprez charytatywnych, a z powodu kryzysu ekonomicznego wycofało się wielu sponsorów.
Zorganizowaną przez nas akcją: biegiem, chcemy pomóc ratować pangoliny, najczęściej przemycane zwierzęta na Ziemi, których łuski wg zabobonu tzw. “medycyny” chińskiej są towarem porównywanym do rogu nosorożca.
Naszej pomocy potrzebują też krytycznie zagrożone wyginięciem gibony białopoliczkowe, które giną przez wyrąb lasów deszczowych i nielegalny handel.
Pandemia koronawirusa pogorszyła również sytuację niedźwiedzi malajskich i himalajskich, które wyłapywane są ze swojego środowiska i utrzymywane w drastycznie niehumanitarnych warunkach na fermach żółci.
Szczególne środki ostrożności obowiązują na Borneo, gdzie pomagamy tworzyć korytarze ekologiczne na plantacjach palmy olejowej, aby chronić pantery mgliste, słonie, niedźwiedzie i orangutany.
Jeżeli nie wesprzemy badań oraz działań na rzecz ochrony przed kłusownictwem: kanczyla (myszojelenia) srebrnogrzbietego, saoli, łaskunka, świni wisajskiej, wtedy te prawie nieznane gatunki znikną z naszej planety...

Scroll Up
Koszyk Przedmiot został usunięty. Cofnij
  • No products in the cart.