Program ratowania niedźwiedzi malajskich

Program ratowania niedźwiedzi malajskich

Nazwa gatunku: NIEDŹWIEDŹ MALAJSKI Nazwa łacińska: Helarctos malayanus Kraj: Laos Strona projektu: www.freethebears.org   Głównym zagrożeniem dla ośmiu gatunków niedźwiedzi, żyjących obecnie na Ziemi, jest utrata siedlisk i kłusownictwo, a dla niedźwiedzi polarnych zmiany klimatyczne. Na niedźwiedzie w Azji czyha jeszcze więcej niebezpieczeństw. W tak zwanej tradycyjnej medycynie dalekowschodniej żółć, mięso niedźwiedzi, zupa czy nalewka z

Opis

Nazwa gatunku: NIEDŹWIEDŹ MALAJSKI
Nazwa łacińska: Helarctos malayanus

Kraj: Laos
Strona projektu: www.freethebears.org

 

Głównym zagrożeniem dla ośmiu gatunków niedźwiedzi, żyjących obecnie na Ziemi, jest utrata siedlisk i kłusownictwo, a dla niedźwiedzi polarnych zmiany klimatyczne. Na niedźwiedzie w Azji czyha jeszcze więcej niebezpieczeństw. W tak zwanej tradycyjnej medycynie dalekowschodniej żółć, mięso niedźwiedzi, zupa czy nalewka z ich łap mają rzekomo dawać siłę.

Niedźwiedź malajski (Helarctos malayanus)

jest najmniejszym gatunkiem niedźwiedzia na świecie, dorosłe osobniki mogą ważyć zaledwie 25 kg (wyjątkowo 65 kg). Są również jednym z najmniej poznanych gatunków. Żyją w lasach deszczowych Azji, od wschodnich Himalajów przez Tajlandię, Laos, Wietnam, po prowincję Syczuan w Chinach oraz na południe przez Kambodżę po Malezję, Sumatrę i Borneo. Ich cechą charakterystyczną jest jasnopomarańczowa sierść na piersiach, układająca się w kształt słońca, czemu zawdzięczają swoją angielską nazwę: sun bear. Sierść mają bardzo krótką, ponieważ żyją w gorącym klimacie.

Niedźwiedź malajski wypoczywający na konarze na tle zamglonych gór. fot. Free the Bears
Niedźwiedź malajski jedzący kokosa. fot. Free the Bears

Są wszystkożerne, dużą rolę w ich diecie odgrywają owoce, których nasiona rozsiewają poprzez odchody w lesie, miód, owady, w tym termity i larwy pszczół. Rzadko polują na ptaki i mniejsze ssaki. Aby zdobyć swoje główne pożywienie: owoce i miód potrafią bardzo wysoko się wspinać po drzewach. Pomagają im w tym długie i silne pazury. Niedźwiedzie malajskie mają niezwykle długi język (do 25 cm!), który pomaga im w zdobywaniu miodu i owadów.

Największym zagrożeniem jest dla nich kłusownictwo, utrzymywanie (zwłaszcza młodych) jako zwierzęta domowe, tzw. tradycyjna medycyna chińska oraz utrata siedlisk. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) sklasyfikowała niedźwiedzie malajskie jako gatunek narażony na wyginięcie (Vulnerable).

Najbardziej drastycznym przykładem wykorzystania niedźwiedzi dla zabobonów tzw. tradycyjnej medycyny chińskiej są fermy niedźwiedzie, na których pozyskuje się od nich ich żółć. Niedźwiedzie latami, a często swoje całe życie, spędzają w klatkach niewiele większych od nich samych. Na stałe tkwiący w ich ciele metalowy trokar, umożliwiający pobieranie żółci, powoduje ciągły ból i niekończące się infekcje. Szacuje się, że na farmach niedźwiedzi żyje ponad 12 000 tych zwierząt.

Młody niedźwiedź malajski w klatce. fot. Free the Bears

Free the Bears

W Azji od 1995 roku działa fundacja Free the Bears, która ratuje niedźwiedzie malajskie i himalajskie z rąk kłusowników, handlarzy i farm. Pomaga władzom ustanowić i egzekwować prawo chroniące ginące gatunki zwierząt, prowadzi badania nad dzikimi niedźwiedziami oraz zajęcia edukacyjne. Fundacja uratowała już ponad 900 niedźwiedzi. Obecnie w ośrodkach rehabilitacji w Kambodży, Laosie, Wietnamie żyje 240 niedźwiedzi. Ich utrzymanie jest niezmiernie kosztowne: najpierw wymagają zabiegów operacyjnych i leczenia, następnie rehabilitacji.

Co robimy?

Fundacja DODO wspiera projekt ratowania niedźwiedzi w Laosie. Szacuje się, że na fermach żółci przebywa w tym kraju jeszcze ponad 100 zwierząt. Można je odebrać właścicielom, ponieważ władze Laosu zdelegalizowały ich działalność. Problem polega na tym, że w dwóch sanktuariach prowadzonych przed Free the Bears brakuje nowych wybiegów. Koszt nowego, szczęśliwego domu dla jednego niedźwiedzia to 20,000 zł. W 2021 dzięki Wam udało nam się wybudować dwa wybiegi dla niedźwiedzi w Luang Prabang Wildlife Sanctuary w Laosie prowadzonym przez Free the Bears. Dziękujemy! Szczegóły można znaleźć tutaj.

Jeśli chcesz pomóc w budowie wybiegów dla konfiskowanych zwierząt, możesz też wpłacić pieniądze bezpośrednio na konto Fundacji: 

PKO Bank Polski SA 1 o/Wrocław

nr konta: 89 1020 5226 0000 6102 0547 2040

z dopiskiem NIEDŹWIEDZIE

Młody niedźwiedź malajski w hamaku. fot. Free the Bears

Noc w klatce by ratować niedźwiedzie!

Ekipa Fundacji Zoo Wrocław Dodo spędzi w ciasnych klatkach noc z 29 na 30 maja. Chcemy zwrócić uwagę na koszmarne warunki w jakich ponad 10 000 niedźwiedzi malajskich i himalajskich spędza całe swoje życie na...
Czytaj dalej

Wybudowaliśmy wybieg dla niedźwiedzi!

Dzięki Wam udało nam się wybudować wybieg dla niedźwiedzi w Luang Prabang Wildlife Sanctuary w Laosie prowadzonym przez Free the Bears. Dziękujemy! (więcej…)
Czytaj dalej
Scroll Up
Koszyk Przedmiot został usunięty. Cofnij
  • No products in the cart.